Monday, 28 January 2013

cepatkan haid atau lewatkan haid

hari khamis aku pergi farmasi.
aku terdengar satu perbualan di antara Pharmacist dengan pelanggan wanita muda atau mungkin sang gadis.

muda lagi dah tau ada pil nak kasi cepatkan haid.
aku ni tau pun sebab pernah keje farmasi... and pernah telan pil tu sebab nak pergi pulau.... nak snorkeling, nak mandi laut...

"time" dah nak sampai... terus tanya makcik... "cemana ni?... entah entah esok lusa dah time dia. tak syok ah pergi pangkor tak mandi laut". suka rancang lastminute

makcik aku pesan gi farmasi je beli pil lewatkan... esoknya. tak dan nak beli  time dia dah sampai... pharmacist tanya macam macam... "kalau dah jatuh tak boleh hold".... aku balas "dia baru nak jatuh"...

nak tak nak pharmacist tu bagi jugak lah... memang berkesan walaupun baru nak jatuh... nak lewatkan pharmacist tak banyak kerenah nak tanya... tapi kalau nak cepatkan agak sangsi juga...

kenapa nak cepatkan kan? ke sebab ada something dalam perut... kalau ye pun ada penyakit ke apa ke... pergi lah klinik swasta ataupun hospital @ klinik O&G... boleh je dapat kalau betul betul bersebab nak cepatkan... kalau tak de stok kat klinik ke kan, mesti doktor kasi desc untuk pelanggan refer pharmacist. teringat kak nira (pharmacist kat watson dulu). pernah juga budak muda nak pil cepatkan haid. kak nira memang tak kasi. takut salah guna, sebab  nak gugurkan kandungan ke mana kita tau kan.

kalau bersebab macam yang aku cari ni, nak tangguhkan, logik jugak lah nak bagi pil tu... kalau nak cepatkan tu yang agak sangsi.... agak cuak..


Here are 2 things I did last time when I went on vacations:
1) 1 week trip: I will take the contraceptive pill 3-4 days before my cycle, and continue taking it until the end of my trip. Period will come after you stop taking the pills.

2) Another method: My usual cycle is 21st every month. 2 months before my trip, I will try to mess up my cycle. For example, my trip is due in May. On March 18th, i will take the pills to delay my PMS for 1 week or 2 weeks (the max). Then I will stop and let my PMS to come beginning of April. From then on, my PMS will come at the beginning of every month.

You should go to pharmacy and tell the pharmacist that you wish to delay your period. They will know what to give you.
source : http://forum.lowyat.net/topic/1111898/all







1 comment:

  1. Wahhh baru tahu ada pil lambatkan period. Nk pergi snorkling time period, date tk boleh nk tukar :( Tp takde kesan sampingan ke? Risau jugak nk consume ni.

    ReplyDelete