p/s: abg bila nak belikan oven baru n segala mak nenek baking tools?... oven mitsumaru asyik gagal je bila guna untuk bakar kek sehingga masak kek guna kaedah kukus! hope this week will grab it ya!!!
sumber: myresepi dan copy paste dari sini
nizamadey@myresipi.com
resepi yg saya adjust dr resepi kawan.. coklat masak saya beli yg repacking & unknown brand.. cooking coklat van houtan & vochelle x m'bantu...
Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
250 gm mentega
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (optional)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat masakan
Cara-cara
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang
- Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
- Masukkan serbuk badam, kacau
- Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
- Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
- Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
- Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
- Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
- Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
No comments:
Post a Comment