Tuesday, 25 August 2009

Almond London - the recipe!

Tahun ni aku berazam nak buat kueh raya.. ntah menjadi entah kan tidak... at least aku nak cuba... sbb kat myresepi ni jarang sekali aku cuba tak menjadi... harap harap menjadi! Amin!

p/s: abg bila nak belikan oven baru n segala mak nenek baking tools?... oven mitsumaru asyik gagal je bila guna untuk bakar kek sehingga masak kek guna kaedah kukus! hope this week will grab it ya!!!


sumber: myresepi dan copy paste dari sini

nizamadey@myresipi.com

resepi yg saya adjust dr resepi kawan.. coklat masak saya beli yg repacking & unknown brand.. cooking coklat van houtan & vochelle x m'bantu...

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
250 gm mentega
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (optional)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat masakan

Cara-cara
  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

No comments:

Post a Comment