Biskut suji yg tidak menggunakan tepung suji.Resipi utk dikongsi bersama.Seandainya 1 adunan terlalu banyak, cubalah 1/3 adunan dahulu.Biskut suji ini garing dan kosong dlmnya setelah dibakar.
Bahan-bahan ( + - 350 kpg kecil2 )
- 600 - 800 g tepung gandum - ayak
- 500 g gula serbuk/icing - ayak
- 500 g minyak sapi QBB
- 1/2 sk serbuk vanilli
- 1 sk bicarbonate of soda - ayak
- 3 biji kuning telur
Cara-cara
- Gula dan minyak sapi digaul hingga rata.
- Masukkan kuning telur dan gaul lagi dan masukkan juga vanilli dan b. soda dan gaul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit2 sambil diuli hingga boleh dibulat2kan.
- Bulat2kan adunan sebesar guli2 kecil dan atur di atas dulang pembakar dan jarak2kan sedikit kerana suji akan mengembang.
- Bakar pd. suhu 150C. selama 10-12 min. atau hingga masak mengikut kepanasan oven masing2.
- Biarkan biskut sejuk diatas dulang pembakar dan simpan di dlm bekas yg kedap udara setelah biskut sejuk.
- **Utk pengetahuan bersama...Adunan suji ini cepat kering jika terlau lama terdedah dan berderai...saya menggunakan sudu penyukat yg bulat dan kecil (size 1/2 tsp) atau pengorek buah dan dialas dgn plastik yg nipis sebagai acuan.
No comments:
Post a Comment