Thursday, 23 July 2009

ia berdarah...

aku lihat ada tompokan darah
aku jadi takut

"mak, kenapa ada darah pulak nih?"

"biasalah"

"mana boleh biasa!!! (aku memang kasar masa nih)... jum lah.. along teman kan ke hospital..."
"dr. gan tau tak?"

"tak nak lah aku ke hospital... dah stage 4 dah. doktor gan pun tak leh buat apa..."

aku menuju ke arah mak tam aku... aku tanya tam, sejak bila benda tu berdarah... tam jawab, baru baru nih... tam cerita... mak aku dah tak nak ke hospital lagi... dah tak boleh nak buat apa... cuma ke hospital ambil ubat... pergi pun diorang cuci aje... ubat opun mana ada nak sembuh kan penyakit ini...

minggu ni dah 3 minggu mak aku duk kampung... dan bermakna dah 3 kali mak aku tak ke HOSPIS.. untuk rehabilitasi...

aku bukan menagih simpati... tapi aku bersyukur dan bangga dengan mak aku... walaupun aku dan mak memang tak boleh ngam... ada aje perbalahan... sesekali je kami sepakat...

masa mula mula dulu... tahun 1997... aku balik dari kelantan... cuti sem... aku tengok mak aku baru balik dari meniaga.. terus berbaring... aku ternampak ada kesan lebam pada payudaranya... aku terus tanya,... kenapa... mak cakap tak ada apa...

aku tanya tam sewaktu pulang dari kerja di kilang toko...yang menaiki komuter dari seri setia... tam kata tam tak tau... then tam suruh aku bawak mak gi hospital.. buat pemeriksaan... mak tak nak... jenuh aku dan mak bergaduh... siap tarik badan dan kaki ajak pergi hospital....

at last mak aku mengalah....

memang sah mak aku kena barah payudara... terma perubatan CA BREAST... kot...

1998.. dijangka mak aku kena buat pembedahan... untuk buang sedikit.. may be yang kena aje... tapi bila mak aku derita kena kemoterapi... mak aku dah tak nak ke hospital... aku ke Hospital Besar kuala lumpur cuma ambil pencuci dan kapas... dan ubat-ubatan... semasa rawatan kemoterapi... mak aku ada semacam bisul di pahanya... then berlubang.. besar juga... di tepi tepi yang terbuka itu seperti daging kena panggang... serious... hitam... may be cikgu fatimah masih ingat akan lubang yang besart dan dalam itu... cikgu fatimah ni mak shidah, kawan aku yang suggest medicine berasaskan ayurveda... ayuderm tak silap...

masa mak aku derita sakit yang semacam nanah... akibat kepanasan kimia kemoterapi.. mak aku tak menangis... cuma dia mengerang sakit... aku ni kasar... tiap kali cuci dia mesti marah... "kalau tak cuci bersih membusuk nanti mak!"

waktu ni mak aku memang botak... banyak rambut gugur... sedikit demi sedikit gugur... dan terus membotak... tapi sekarang dah ada rambut... bukan botak tetap...

pelik kan... yang sakit payudara tapi kesan nya pada tempat lain...

sejak tu terus mak aku tak pergi hospital...

sah sah kena barah...

tapi mak aku pergi buat rawatan tradisional... mana mana tempat yang orang kata bagus... semua dia jengah... berhabis duit masa tuh.. nasib aku ada mak tam yang menjaga kami... mak tam banyak berkorban pada keluarga aku setelah ayah pergi dulu akibat barah perut...

mak aku ada jugak berubat di rantau negeri sembilan, banting, perak... johor, melaka... eh banyak lah... asal orang kenalkan...

even rawatan cakera alam pun mak aku pergi... buat bekam pun mak aku buat... sampai lah port terakhir.. homopati... di sini ada orang ni beritahu.... mak aku kena jugak pergi hospital... sebab dah makin teruk...

tahun 1997.. doktor ada menyatakan... hayat mak aku sekitar 3 tahun sahaja... sekarang dah 2009... masih kuat mencangkul di kampung... masih gagah menanam ubi... masih kuat merumpun serai dan pandan... sesekali di serang demam... kalau ubat dah habis... mak tam yang uruskan sekarang...

derita mak aku bukan di situ sahaja... tahun 2005... hujung tahun... mak aku terpijak kaca.. luka di diamkan hingga bernanah... tiada siapa yang tahu... aku pulak di melaka... jarang balik KL, sbb aku keje di farmasi yang sukar untuk bercuti hari sabtu dan ahad...

pandai mak aku sorok... sampai satu hari dia dah tak tahan sgt...bulan puasa rasanya... angah bawak mak ke PPUM... mak di sahkan ada kencing manis... luka sudah membusuk dan merebak... dan sudah berkuman... doktor menasihati mak aku.. agar kaki kirinya di potong... mak akui yang dah tak tahan sakit mempersetujuinya... maka hari raya 2005 kami beraya di hospital sebab kaki mak di potong hingga ke paras bawah lutut...

di PPUM mak aku kenal dengan cina nih... cina nih perkenalkan mak aku air millenium... aku pun tak tahu apa kelebihannya... mak tam yg jadi ahli...

life enzim pun mak aku ambil dan mak tam jadi ahli jugak...

sekarang even mak aku pakai kaki palsu... dia boleh drive sendiri... daripada saga manual tukar auto... nasib bermenantukan pomen kereta... suami angah ler...

sungguh kuat mak aku... tabah... semangat waja

tak macam aku.. nak drive kereta pun takut... kena marah sikit nangis... nak beranak pun nangis...

... aku tak segagah dan setabah mak aku...

aku tertanya.. perlukah aku beritahu doktor gan tentang keadaan payudara mak aku yang berdarah itu... sedangkan mak aku membantah.....

minggu pertama aku pindah KL... tiap kali mak aku tukar baju pasti ada tompokan darah.. dan mak aku mengarahkan aku untuk mencucinya.... sekarang mak aku di kampung... minggu lepas mak balik KL kejap amik barang... aku lihat mak aku relax aje... gagah nak menjual kueh pula di kampung!!!!

tam dah geleng kepala... aku pun nak marah tapi tam tak kasi... tam suruh biarkan aje!!!!

------------aku tertanya... senator farid ariifin yang pengerusi MAKNA itu tahukah.. isteri kepada bekas tukang kebun nya ada kanser payudara?----------

dari sehari ke sehari aku nak jengah satu rumah di jalan duta... jalan ledang ke... rasanya.... nak tengok kot kot PN maimun bekas majikan (kot) ayah aku masih menetap di sana....

aku nak jumpa dan nak ucap terima kasih... kerana bantuan dia yang memegang pangkat agak besar di PERBENDAHARAAN (sekarang kementerian kewangan)... mak aku dapat kad pesara yang membolehkan mak aku menerima rawatan percuma di hospital kerajaan mahupun klinik kerajaan... pn maimun juga telah berusaha untuk mak aku dapatkan pencen arwah ayah...

sebab tu aku tak takut kalau aku ckp aku sokong BN... he he he... UMNO... susah payah mereka perjuangkan hak .... mak aku selalu pesan... ingat!

huh... hari ini gelap... KL bergelap... aku pulak jadi jiwa jiwa pulak... anak anak tidur... gah!!!

1 comment: