Wednesday, 1 December 2010

Ya Allah... aku rindu...

assalamualaikum...
lama sungguh aku tak kemaskini blog aku yang satu ini... kekangan waktu dan ghairah dengan facebook menjadikan aku amat malas untuk menjengah blog ini...

dulu inilah tempat aku berkarya... kononnya lah kan...

konon konon nya lagi blog ini akan dijadikan ruangan mengumpul isi isi hasil tulisan ku sendiri...

bermula dengan membeli ebook sampai kesudah tiada noktah...

kuabaikan sahaja niat itu memandangkan komputer aku telah pun rosak.... hahaha... godam godam...

sekarang aku berada di pejabat rakan baik aku... dia istimewa...
saat susah... dia ada menjadi pendengar...
saat gembira... dia ada turut sama bergelak tawa
saat hiba... dia ada untuk hiba bersama...

masa berlalu...

kadang kadang aku tak mahu bebankan dia dengan masalah aku...
(masalah sangat ke aku ni.... hehehe)

anak anak tika ini berada di kampung bersama neneknya
terpaksa...
ehem ehem ada job esok pagi
aku pula bekerja... nak swap cuti dah lewat...
adhoc job...

kawan aku tadi tu...
tak lama lagi dia dah nak disatukan dengan ikatan pernikahan...
baru sahaja melangsungkan pertunangan sehari selepas sambutan hari lahir dia
dia ceria...
wajah dia bahagia...
aku tumpang gembira...

skang aku tengah dengar lagu ketika cinta bertasbih...
teringat pula pada miza amzah...
masa miza amzah keje sesama di SH
miza amzah suka nyanyi lagu ini
hurm.... rindu...

skang group aku dah makin mengecil...
daripada bepuluh... jadi berbelas...
daripada berbelas jadi 5 sahaja sekarang...

bukan mudah untuk menyambar atau menyandang jawatan lain...
pengalaman tidak seberapa mana pun...

tapi aku seronok...
dalam duka ada yang menggembirakan aku
tatkala yang lain sibuk dengan KATANA
dan aku pula CAP...
aku cari kekuatan diri sendiri
memperlemaskan kehebatan yang lain
agar aku tidak tenggelam
kata kata sebegini kadang kadang sengaja diapung apungkan utk menyejukkan hati...

hidup memang begini putaran...
berpusing... melingkari hidup...

Tuesday, 9 November 2010

mtest - kpli - guru

tahun ni aku mohon lagi... since 2002... apa yang tersirat... tidak ku tahu... moga ada cerita di balik cerita...


Wednesday, 3 November 2010

tiket komuter

hari ini seperti biasa.... aku balik keje naik komuter... sementara tunggu ehem ehem aku jemput aku di stesen komuter... aku duduk dan berehat seketika sambil menikmati minuman kola mcdonald... terima kasih encek amin... sbb belanja saya mcD hari ini...

sambil sambil membasahkan tekak ini... aku nampak... ada seorang lelaki berkulit hitam... sedang mencari staf ktm komuter utk bertanya kan tentang tukaran duit syiling... kesian warga afrika selatan itu... pertanyaan nye tidak di endahkan staff ktm komuter PETALING!

warga afrika selatan itu mencuba nasib sekali lagi... dia memasukkan sekali nota RM1 utk kali kedua... tetapi mesin tiket itu... berkelip kelip bagai kan lampu ADSL yang mengalami masalah untuk berkomunikasi... mesin tiket itu sudah tidak mahu wang kertas... mesin tiket itu hanya mahu duit syiling pula...

aku memang ada duit syiling... bekalan naik bas RM2.50 setiap hari untuk pergi bekerja...

tak pe lah.. walaupun dalam hati cuak amat... aku menghulurkan duit syiling yang aku ada pada warga afrika selatan itu... mesin tiket itu mengada agaknya... sepuluh sen aku tidak laku... hanya 50 sen sahaja...

kesian tau...

korang mungkin tak pernah alami kegawatan... aku pernah... sbb tu aku selalu teringat... bila aku susah... aku mmg mengharapkan ada yang membantu... contoh.. kalau naik bas.. tak de syiling... mmg gelabah.. takkan nak kasi drebar RM5.00.. uuuuuh... rugi tuh...

so tadi... aku bagi lah nota RM5 kat warga afrika selatan itu... aku suruh dia masukkan duit tu... mahu juga mesin tiket itu menelan nota RM5... sekali bertepek tepek berdesing bagai duit syiling jatuh... memang duit baki syiling pun...

warga afrika selatan itu bagi kat aku dengan duit syiling aku yang aku kasi memula tadi... dia bagi juga RM1X3 keping...

tetiba warga afrika selatan itu minta nombor telefon...

aku berkeras tak kasi...

warga afrika selatan itu, tanya kenapa... aku cakap lah tak boleh... nombor telefon for personal usage aje...

warga afrika selatan itu tak puas hati...

katanya... sekarang ni ramai rakyat malaysia takut... sbb kes dadah dan jenayah...

kata warga afrika selatan itu lagi... manusia... tak kira kat mana pun... ada yang baik dan ada yang jahat...

maka bermulalah edisi warga afrika selatan itu membebel... cerita jenayah yang telah dibuat oleh rakyat tempatan...

erk...

tetiba... tren menuju ke port kelang pun sampai.... bye bye warga afrika selatan itu!

Monday, 18 October 2010

Jingga Jingga Si Matahari...

Jingga Jingga Si Matahari
Biru Biru Si Langit Tinggi
Puas Puas Aku Berlari
Mana Mana nak ku kejar lagi

-----------------------------------

pejam celik pejam celik... hari beralih hari... 18 Oktober 2010...
masa terus berlalu, terlalu banyak yang perlu dikorbankan
mampukah aku...

mampukah...
Allah telah aturkan segalanya...
Ingatlah...


Thursday, 23 September 2010

tanpa menoleh....


di satu anak tangga... seorang ibu yang juga seorang isteri, duduk memeluk lutut... ada tangis dalam kecewa... remuk hatinya... insan yang paling disayangi berlalu pergi tanpa menoleh...

selepas menutup pintu kenderaan beroda empat... seorang ibu yang juga seorang isteri, pun berganjak ke pintu sebelah di belakang pilot... belum sesaat seorang ibu yang juga seorang isteri berganjak... kenderaan beroda empat memecut laju...

seorang ibu yang juga seorang isteri ingatkan, seorang bapa yang juga seorang suami itu, mahu bergurau senda dengan nya...

tak sempat mengetuk boot belakang kenderaan beroda empat... terus meluncur ke hadapan...

seorang ibu yang juga seorang isteri mengejar kenderaan beroda empat sambil menjerit panggilan manja seorang bapa yang juga seorang suami.... "abang! abang! abang!"

kenderaan terus meluncur laju... di hadapan kapal ada lampu isyarat... warna merah...

seorang ibu yang juga seorang isteri... mengejar... konon konon ternampak kan lah oleh seorang bapa yang juga seorang suami apabila melihat dari cermin sisi belakang...

hampa... kenderaan beroda empat tidak berhenti.... seorang ibu yang juga seorang isteri nampak ada telefon awam... berlari anak mendapatkan telefon awam.... di dailnya nombor seorang bapa yang juga seorang suami itu...

"bunyi deringan telefon"

telefon seorang bapa yang juga seorang suami ada dalam kocek seluar seorang ibu yang juga seorang isteri...

"Ya Allah, dugaan apakah ini... " seorang ibu yang juga seorang isteri berpatah balik menuju ke arah balai polis melaka tengah... dalam hati remuk... kaki mula longlai...

di anak tangga itu seorang ibu yang juga seorang isteri menangis teresak-esak...

"takkan lah abg tak sedar sayang kejar abg... takkan lah tak nampak sayang melambai lambai abg... sampai hati"

seorang ibu yang juga seorang isteri sudah menangis... air mata jatuh mengalir...

"bagaimana kalau abg terus balik ke KL?"

============================

"ada deringan telefon"

============================

"abg!"

-menangis-

"sayang ada kat mana?"

"kat depan balai polis melaka tengah... kat tempat parking tadi lah..."

-menangis lagi-

............................................

tetiba kereta wira yang gagah berani berada di depan mata

-------------------------

"sorry lah... abg ingat sayang dah masuk kereta... nampak emir kat belakang so assume sayang dah masuk dlm kereta..."

------------------------------------------

adegan merengek dan mengada tidak patut dicerita di sini.

end of transmission

Thursday, 2 September 2010

mock call tadi

alhamdulillah... QA aku tadi very sporty! i like her... satu soklan je pun... itu pun gelabah gila nak bukak system cass.. utk negeri pulau pinang.. system ada lama sikit nak retrieve and jantung itu berdegup dan berdegup agak kerap... berbentuk love lagi!

aku tak tau pesal ngan hari ini.. mood down habis! lepas ni dah kena buat dua benda... technical juga billing... ooo... minggu depan dah nak habis training nye... arghhhh! tak suka nya ....

balik kang nak gi jalan tar jap lah. nak cr bj kurung utk raya. may be nak singgah semua house ke... nak ajak cun gi makan nando's yey! miza on aje! dina pun on aje! lynn pun aje....

yey!

semalam baju raya anak anak n ehem ehem dah beli. hari ini giliran aku pula. esok nak ajak ehem ehem buka kat flamming steamboat sunway! yey!

mock call

ah. bosan pulak. malas nya nak study pasal duit nih. hurm. semua org sibuk study. aku bukan lah hebat. malas nak study. fatal fatal lah. pening kepala aku.

dummy lah... icare bau lah.... ahhhhhhhhhh!
membosankan.

baru je nak sesedap kat technical dah kena tarik masuk bahagian kewangan.

hurm...

oh ye...

semalam aku gi mid valley. dalam hujan rintik rintik aku harungi jua. konon lah kan. dalam nak turun anak tangga satu persatu tu, aku ajak lah si dina budget hot join aku n miza naik tren sesama.....

tetiba... ada satu lembaga bergerak menuju pintu utama.... warna ungu. oh aku dah tau siapa dia. bukan purplehyppo.

patutlah tak nak ikut aku n miza naik tren, rupanya ada mambang dah standby nak amik dina si budget hot.

aku pun bila dah nampak lembaga bergerak terus lah nak blah dari situ...

tup tup dina si budget hot tarik aku naik lembaga bergerak sesama.

oh si anna azly!

naik lah aku lembaga bergerak itu yang terkedek kedek dalam rintik hujan dan menanti si ijat yang terhegeh hegeh berjalan kaki.... (ops)

bila tiba mid valley... kami nak book meja untuk 8 orang kat pizza hut, tapi tak leh book pulak. hurm... so kami pun berpecah mencari keperluan raya masing masing....


ah penat lah menulis... nak study CASS system lah pulak....

Monday, 30 August 2010

owh tidak sihat...

dalam bilik training ni tak leh nak bukak fb, jadi aku bukak blog aku ni ha...

alkisahnya, aku sakit tekak dah ni, kadang ada batuk kokol. demam tu mungkin tidak, cuma tak sedap badan.

semalam dah rasa bakal tak sihat. tekak rasa pedih sgt. hidung pulak dah semacam je. kerap bersin pun ya.

haziq yang memula kena, dikuti adiknya, kemudian ibu pulak terjangkit.

OWH...

hari ni tekak bebetul perit.

oh... dalam kelas ni, sekarang tgh break sekejap. trainer pasang lagu raya. siti nurhaliza pula tu! aduh lah. favourite tuh!

oh ya ya... mau lepak sekejap....

jatuh cinta dengan 150 juta kali!



dia mungkin bengis.... seperti singa!

hana zatie - 150 juta kali

Hana Zatie The Guitarist



Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?"
"Apa kau buta? Apa kau pura-pura suka?"

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

"Dia mungkin bengis seperti singa"
"Tapi dia nangis tonton cerita Korea"
"Dia mungkin keras bila bersuara"
"Tapi dia jelas, jujur apa adanya"
"Aku lagi kenal dia..."

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

"Sayang mungkin baran tak kira masa"
"Tapi sayang tahan kalau salah nya saya"
"Sayang mungkin saja keras kepala"
"Tapi sayang manja bila kita berdua"
"Saya kenal sayang saya..."

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi senja
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua...

Tuesday, 24 August 2010

gerhana di hati

Islam agama mulia. Allah tidak suka orang-orang Islam membuka aib orang lain.
Nabi s.a.w. bersabda mafhumnya, "Barang siapa membuka aib saudaranya, Allah akan membuka aibnya di akhirat". Allah juga menjelaskan supaya orang Islam menjauhi daripada pra-sangka buruk dan mengaibkan orang lain. Firman Allah, "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakkan dari pra-sangka, sesungguhnya pra-sangka itu adalah dosa...(Surah Al-Hujurat, ayat 12). Oleh itu mengaibkan orang lain adalah haram dan berdosa.


baru tiba dari ulu yam, sekarang aku berada di level 3A. melirik masa yang terpapar, 613am... waaaaaaa pagi-pagi sudah tiba di sini. malam tadi lepas berbuka, selesai sahaja urusan di dapur dan bilik air, aku dan ehem ehem bergegas menghantar anak anak ke Ulu Yam. Ehem ehem ada tugasan merakam aksi-aksi di dalam keadaan pegun hari ini di Jalan Pinang, KL.

itu sebab sampai awal. malas nak balik rumah pepagi ni, aku terus minta ehem ehem hantar ke menara je. leceh kalau balik rumah dulu, then turun balik .

oh ye... semalam keputusan temuduga untuk jawatan Penguasa Kastam telah diumumkan. Jelas dan terang aku bukan yang terbaik. banyak lagi yang perlu di perbaiki jua di pelajari. minda di hari temuduga juga celaru. persediaan pun celaru.

tak pe. peluang masih ada. cuba lagi. nak cuba lagi ke?

-----------------------------------

kau.sakit.hati.dengan. aku?

ada orang kesah. itu pun nak saket hati. aduh lah. bosan hidup. kalau hati kau tertusuk dengan lembing pun tak de orang kesah beb. luka ke.... terkoyak ke... terhiris ke.... kau punya pasal! aib! aib! aib!

ah malas layan...

Thursday, 19 August 2010

kaktus dan masa

kaktus dan masa

masa pantas berlalu, dalam jaga mata tidak terpejam... kadang terpejam hati masih berjaga... ada sesuatu yang mengganggu... setelah menyelenggara sesuatu, maka terlihatlah satu imbasan berwarna yang berduri...

telah lama kaktus itu di situ... sejak tiba di rumah 02 may 2004... aku terus mendiamkan si kaktus di situ... lama duduknya... hingga kini masih kekal di situ.... hanya tinggal yang ini.... yang lain sudah di jelajah anak anak ku...

berduri di luar... dalam penuh dengan air yang membantu tatkala kemarau...

kehidupan... mana mana kehidupan begitu juga.... saling memerlukan... saling melengkapi....

masa terus berlalu.....

ramadhan telah masuk hari ke 9...

Wednesday, 18 August 2010

hari ke 2 di bilik latihan

oh ya hari ini telah pun masuk hari kedua kelas pemulihan akhlak. muahahaha. kelas pemulihan kewangan. urm... cik aishah sungguh manis hari ini. bertudung hitam. mengajar sehingga terajar untuk mengusik sukitonn ngok ngek! oh dunia!

tadi gi jenjalan ke menara rebung. konon nak cari bubur lambuk. oh tak de rupanya. tak pe lah belum rezeki lagi.

so aku jenjalan ke level -1 menara cari kueh mueh. meriah dengan pelbagai jualan.

kueh mueh, baju raya, buku buku!

aku dapat jugak beli kueh akok. 8 ketul aku beli. anak anak suka. utk ehem ehem aku belikan tahu sumbat.

ok lah. nak stop.

nak facebook tak leh. nak lepak bilik rehat dan membaringkan diri. bye!

Tuesday, 17 August 2010

dari bilik latihan pemulihan... wakakak

salam.. facebook tak leh bukak. so aku bukak blog... muahahaha...

mari kita belajar kira duit hari ini. lalalala....

trainer dah nak mula mengajar....

Saturday, 14 August 2010

hujan makin galak

di luar kedengaran bunyi rintik hujan makin galak merintik! aku di rumah dalam sambil menanti lantai kering, mengambil kesempatan untuk melirik alam yang baru berlalu sebentar tadi. kaki ku luka di hiris benda tajam, tidak tersedar semasa sibuk menyediakan juadah tengah hari anak anak. sedar sedar ada kesan darah di lantai siang tadi. seperti biasa, akan aku mop lantai. 3 kali mop itu jelas.

setelah bersiap, aku meminta ehem ehem untuk menghantar aku ke tempat kerja. alhamdulillah. dalam sejarah berbuka ini lah pertama kali aku berbuka hanya dengan sebiji kurma 2 ketul kueh menjadi santapan berbuka di samping air kotak soya di tempat kerja. sungguh baik budi bicara majikan aku!

mendidik untuk bersabar.

ramadhan kali ini benar benar medan menguji kesabaran dan keimanan aku.

melirik alam yang satu lagi, biarlah hati ini yang melirik bersama aku.

perjalanan pulang aku bersama cik manis ina. bersama melangkah menuju stesen komuter bank negara. melewati sogo jua jalan tunku abd rahman.

meriah jalanan di lewati.

sesekali mata melirik dengan jualan di sana sini.

tiba di rumah. seperti biasa. aku merehatkan diri sebentar dua bentar, sambil anak anak menggesek ke arah aku.

penat sayang. ibu penat.

seakan memahami, mereka terus leka merobek beg plastik. untung untung ada jajan.

iya. memang aku belikan biskut utk mereka. juga kurma.

terkenang 10 tahun yang lalu, sewaktu bekerja dengan organisasi perkhidmatan makanan, di kala bulan berpuasa. pelanggan sibuk berbuka, kami sibuk menghidang.

berbeza kali ini. terikat dengan sistem, makanya, keimanan di uji. alhamdulillah. ada sedikit terkejut. menjangkakan akan di beri tempoh waktu 30 minit utk berehat fasa pertama. dan tempoh 30 minit berehat utk fasa kedua (berbuka)... tidak seperti yang dijangkan. konon ada grouping utk berbuka.

teringat di mid valley. kegnes, faizah, che lee, mesti pening kepala susun jadual kami. supaya sama rata setiap minggu.

apa pun aku redha! sedih, mungkin tidak. cuma aku terkejut. hahaha!

anyway aku seronok!

Wednesday, 11 August 2010

1 ramadhan ....

alhamdulillah.... dari jam 8 pagi semalam ku berjaga. hingga saat ini. masih berjaga. semalam masuk keje jam 1130 pagi berakhir jam 9 malam. habis melaporkan kes kes yang terlibat seantero negara, aku bergegas menuju sogo! sogo yang di pilih! tergocoh gocoh mengejar masa! sogo tutup awal dr tesco!

sempat ku beli daging dan bahan bahan nak buat kari. biskut biskut utk sarapan anak anak.

oh sempena ramadhan hari ini yang bermula penuh dengan kenikmatan bersahur aku ingin mengucapkan selamat menyambut ramadhan al mubarak pada anda semua.

jap... nak jengah dapur!

---------------------------------

oh kari daging! penat ku kacau. moga enak rasanya.

roti panggang cecah kari buat ehem ehem. aku pula nasi dan telur goyang wajib. tenaga!

ps: skang busy ya ampun! susah nak curi masa nak update blog

Thursday, 15 July 2010

Temuduga Penguasa Kastam Gred W41

Kod Skim: 1883
Jawatan: PENGUASA KASTAM
Gred: W41

Kementerian/Jabatan: KASTAM DIRAJA MALAYSIA
Tarikh: 15/07/2010
Masa : 0800 pagi
Tempat: SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA, JALAN CENDERASARI, 50520 KUALA LUMPUR


Alhamdullilah... akhirnya aku gagahkan jua hari ini untuk menghadiri temuduga yang telah dijadualkan. Pada mulanya, rasa malas amat meresap ke otak untuk tidak hadir hanya kerana minda yang celaru, walhal cuti sudah diluluskan. Minda ini celaru. Umur sudah melepasi 30. Calon-calon pasti daripada golongan minda yang segar bugar serta segak dan menawan juga belum umurnya melepasi 30 tahun.

Minda celaru. Bukan jua kerana umur. bahkan jua persiapan minda. kurang membaca. lebih ber facebook. hehehe...

buat mereka yang bakal ditemuduga... berikut adalah soalan yang di tanya oleh panel:


daripada Pengerusi (SPA):
  1. tentang diri kita... pengerusi soal kita jawab. make sure sama dalam sijil dan resume
  2. tiada soalan nama Raja/Sultan/Menteri
  3. komitmen diri - penempatan di sempadan negara ( saya sudah berkahwin dan ada anak, ???)
  4. mampukah berjauhan dengan keluarga - saya jawab saya bawa satu famili (suami saya jurufoto bebas - tidak terikat dengan masa yang kekal-kira ada tugasan luar kawasan saya tidak kisah-percayalah!)
  5. isu MC - boleh rujuk Majikan saya-- tak pernah MC ok!
  6. isu saya dah biasa dengan pekan.. bagaimana kalau ditempatkan di sempadan yang pekan nya jauh 40km... dah biasa KL ulu yam... 40km jugak... sosial time bukan hari hari
  7. isu kerja shift - dah biasa encik... ada kelebihan bila kerja shift...
  8. lokasi/pejabat kastam : Pelabuhan, Lapangan Terbang, Sempadan...
  9. kredibiliti dalam kes penyeludupan
daripada wakil jabatan (Kastam):
  1. pengetahuan anda tentang KASTAM - saya terang kan bermula daripada Kementerian Kewangan - agensi - jabatan kastam - 5 bidang (pengurusan, kastam, perkhidmatan teknik, cukai dalam negeri, penguatkuasaan dan pematuhan)
  2. bidang perkhidmatan teknik - mengapa ada tarif dan taksiran
  3. Cukai Dalam Negeri - Cukai Jualan
  4. Pengilang - jawapan kepada siapa yang dikenakan cukai jualan
  5. Isu semasa - GST - Goods & Services Tax
  6. Mengapa rakyat perlu didedahkan dengan isu cukai dan ke mana hala tuju (Belanjawan - RMK10-goreng nasi cili padi habis)
  7. Sila berikan contoh Cukai Perkhidmatan - contoh paling best... makan kfc ada 5% gov tax dan perkhidmatan kad kredit
moga membantu....................................... !!!


Monday, 21 June 2010

Petaling - Port Klang



Hari ini aku ajak ehem ehem bersiar-siar naik komuter. Anak-anak cukup gembira sekali. Setiap kali haziq teringat nenek dia... mesti dia cakap... "ibu, i want nenek house"... maksudnya haziq nak balik kampung... jadi nya nak alihkan perhatian haziq, aku ajak lah naik komuter




bukan tak mahu balik kampung, tapi keadaan MBA tidak mengizinkan... batuk je berkokol, dehemnya mengalahkan Ferrari Schumacher...

nanti ye sayang... apabila MBA dah pulih, ibu dan ayah bawa haziq balik kampung...

bukan apa... neneknya baru-baru ini ada bela ayam itik di kampung... agaknya haziq seronok sangat apabila duduk di kampung... bebas berlari pun iya juga...

perjalanan ke port klang bermula jam 6 petang... bertukar tren di klang... di situ dah nak maghrib... jadi sementara menunggu ketibaan tren ke port klang kami mengambil kesempatan sebelum terlewat...

akhirnya tiba jua kami di port klang... hari sudah gelap... kecewa... kerana ada niat aku ke sana...
tak pe lah... mungkin kerana MBA tak de.. sebab tu matahari merajuk sampaikan berpesan pada angin kepada perkhidmatan komuter untuk melengahkan jadual perjalanan. elok elok boleh direct terus ke port klang, boleh pulak ada tukar-tukar...

nak makan makan, cuma yang best KFC... alaaaaaaaaaa... teringin nak makan tomyam...

so aku ajak ehem ehem patah balik ke Klang... nampak kat situ macam byk food stall... sekali hampeh je... mamak stall...

rezeki restoran arafa...

balik dapat train jam 920 malam... tiba rumah tepat jam 10malam... tak jauh mana pun...



memandangkan yang shoot gambar tadi ehem ehem.. biar lah ehem ehem yang up kan gambar tuh...

suka tgk lembayung senja....

Saturday, 19 June 2010

kawan


alhamdulillah...
kita sebagai manusia hidup di muka bumi ini dilimpahkan dengan pelbagai wajah
wajah tidak menjanji kan hati
kata kata juga tidak menjanjikan hati

maksud yang lebih diutamakan

kadang kadang hati tertanya
apakah akan ada ketidaksukaan
memilih yang terpilih lantas yang dipinggir dibiarkan sahaja

bukan kah pernah terlafaz "jangan sombong"

pun begitu aku tertanya

ku sangka tenang
rupanya dendam

meminta bantuan
tidak diberi

lantas

terpinggirkah aku

oh tidak
jangan sesekali merendah diri
kerana doraemon sentiasa ada

benar telahan mereka yang terpinggir
kini ku akui hanya terpilih sahaja yang kau lekas datang untuk membantu

manusia
disajikan dengan kerenah manusia yang pelbagai
ada yang begitu, ada yang begini
ada yang malas, ada yang rajin
ada yang mual, ada yang jelak

ah!

Friday, 4 June 2010

MBA merajuk lagi!


mba... bukan married but available ( kalau ehem ehem baca... mesti dia akan pangkah... married but available another 3 katanya)...........

baru baru ni cakap ngan ehem ehem pasal nak tukar kereta je... since MBA Si Merah Gagah Berani sudah banyak kali buat hal... tup tup hari ni MBA Si Merah Gagah Berani buat hal... katanya dia sakit... MBA Si Merah Gagah Berani kata tak ada orang selenggara dia... hurm... hai MBA Si Merah Gagah Berani, bukan takde orang nak selenggara kamu dengan baik, tapi kamu kena faham, keadaan kita tak sama seperti dulu. Dulu kamu berdua sahaja dengan HRMK, kemudian bertiga, lepas tu berlima sekarang berenam... FZi bukan suka suka nak ngorat HRMK, tapi HRMK amat memerlukan FZi demi kehidupan di Kuala Lumpur.

MBA Si Merah Gagah Berani, janganlah merajuk nnt tuan WDD akan selenggara kamu dengan baik. Kita sekeluarga. Jangan buat hal lagi ye MBA Si Merah Gagah Berani.

Kami semua sayang kamu lagi. Tak sanggup nak berpisah! banyak jasa kamu pada kami wahai MBA Si Merah Gagah Berani!

Wednesday, 2 June 2010

i preferred KOMUTER!!!


Komuter EMU 06 - C8111 & C8112 - hentian Angkasapuri 4/001....... rosak!


alhamdulillah tiada kejadian yang buruk buruk menimpa kami penumpang penumpang perkhidmatan Komuter semalam.

Semalam aku naik komuter. seperti biasa, kalau nak balik aku lebih suka naik komuter. cepat sampai rumah daripada naik bas atau Putra LRT.

".......mengalami kelewatan........kerosakan.........." ini antara yang aku dengar masa tunggu komuter dari sentul menuju pelabuhan klang di stesen Bank Negara.

"ah lewat lagi!" getus hatiku!

tak pe lah... malas nak naik bas... kang mesti crowded kat brickfield!

tak lama kemudian......... komuter ke pelabuhan klang pun sampai... tadi kata kelewatan sebab ada kerosakan..........

tak kisah lah kan... dah ada komuter tu naik sahaja. jangan banyak bunyi pula ye...
dah naik tuh... melepasi hentian KL Sentral, di persimpangan antara laluan Seremban dan Pelabuhan Kelang, komuter berhenti untuk aktiviti kebiasaan....

Tak sangka selepas tu tak ada rasa aircond, tapi komuter masih boleh bergerak sehingga Angkasapuri.

Sampai Angkasapuri banyak kali pemandu cuba untuk membuka pintu tetapi tidak berjaya.
Lama tak lama jugak lah baru pintu dapat dibuka secara manual oleh kakitangan KTM Komuter.

Dalam Koc Wanita... ada yang dah panik! ada yang dah tak tahan! ada yang dah lemah! tapi nasib baik ada pintu diantara koc yang boleh dibuka bagi memberi ruang udara! lega aku!

sesak nafas rupanya apabila berada dalam kesesakan penumpang! nasib baik aku masuk koc wanita! bergesel berhimpit muntut pun tiada apa!

komuter oh komuter !selepas 2 tren yang sarat mengangkut penumpang ke port kelang, baru aku naik tren berikutnya!

dulu pun jadi jugak! bila nak berubah eh? harga tak berubah... maintan dari dulu masa aku tingkatan 4... nak ke pusat tuisyen dan nak balik kampung ke ulu yam.... kalau naik harga dan boleh beli koc baru yang first hand kan bagus... takkan tak boleh mintak duit kerajaan kot?!

Tuesday, 1 June 2010

haluan dan laluan

12 30 pagi selasa! oh! sudah hari rabu...

berteman kan lagu seseorang di tengah malam... cuba memahami bait bait kata
hati kembali resah, bagaimana penghujung?
aku tidak pasti

kira di halau
mana kan ku duduk
kalau di caci
mana kan ku sorok

Ya Allah
berilah aku kekuatan
tiada tempat di dalam hati ini melainkan Engkau

kiranya lepas
mencari kusut namanya

leraikanlah jiwa yang pendam ini!

Sunday, 30 May 2010

nanti vs tunggu


dalam sunyi sepi, ada bunyi berdetik
berdetik dalam hati, ada ragu berbisik
jari memetik, cuba alunan
tiada yang indah, lantas gitar itu kusandarkan sahaja

ooooooooooh!
hari hari berlalu dengan begitu pantas
ahad kembali menjadi tamu
dalam putaran waktu

berbaki 3 jam 30 minit utk memulakan tugas
mata masih segar
seakan tidak mahu katup

ditemani lagu ketika cinta bertasbih
aku menjadi sayu!
apakah makna getar di jiwa ini?

Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit!

kalau pun aku memaksa, apakah kesudahannya...
aku tetap begini
melalui hari hari yang hanya menampakkan ceria
kalut dan resah dalam hati
kusut dan gelisah dalam jiwa
tiada yang peduli...

jangan di ikutkan jiwa
bicara lah hati bicara padaNya
itu lebih afdal

dalam teleku masih ada tangis
utk hari ini
ku gagah jadi tabah

---------------------------elle de isabelle!









Wednesday, 26 May 2010

hati yang gemersik

jam di dinding telah menunjukkan angka 3! sudah 3 pagi rupanya. hari ini aku akan memulakan tugas aku jam 7 pagi...

akan melangkah sesudah solat subuh... moga bas tiba selepas aku tiba di hentian!

kini tinggal dua jam untuk aku melenakan mata... hati kucar kacir, fikiran tidak menentu, jiwa berbelah bahagi! aduh susah utk ku putuskan kata.

ada panggilan dari agensi tadi... katanya ada pilihan dan sesuai dengan kehendak aku tika ini, tapi apabila aku fikirkan dari sudut yang lain, masih pilihan yang bakal tidak dipilih jauh tercicir.

Ya Allah... aku berserah sepenuhnya...

hati
kala merintih
kala disisih
mudah bungkam

jiwa
jangan lah lemah
Allah sentiasa ada

Sunday, 9 May 2010

hari ibu...

hilang kata utk ku bicara tentang hari ibu...

selamat hari ibu buat diri ku sendiri...

buat kaum ibu... dan bapa yang juga menjadi ibu buat anak anak selamat hari ibu juga!

Sunday, 2 May 2010

mereka....

hari khamis... mak mertua kol... tak dapat nak jawab... sbb keje...#

on the way balik jalan kaki dr stesen petaling, aku kol balik mak mertua aku...

nyot nyet nyot nyet...

"mak nak bawak haziq balik kuale (kuala kangsar) boleh?..."

terus aku jawab tak boleh...

mmg aku macam ni.... sungguh jahat...

tetiba aku terpikir... tak pe lah, kalau mak mertua nak bawak janji bawak emir sekali...

aku pun ty ehem ehem... ok aje...

aku pun kol mak mertua aku balik...

boleh tapi bawak emir sekali...

mak mertua aku kata ok...

skang merasa lah perit anak tiada di depan mata!

Wednesday, 28 April 2010

Radiohead - No Surprises



"No Surprises"

A heart that's full up like a landfill
A job that slowly kills you
Bruises that won't heal

You look so tired and unhappy
Bring down the government
They don't, they don't speak for us
I'll take a quiet life
A handshake of carbon monoxide

No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
Silent, silent

This is my final fit, my final bellyache with

No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
No alarms and no surprises please

Such a pretty house, such a pretty garden

No alarms and no surprises (let me out of here)
No alarms and no surprises (let me out of here)
No alarms and no surprises please (let me out of here)

nuffnang aku baru je RM17.25

hahah.. tetiba teringat pasal nuffnang... aiyark.. bila nak cecah RM50 nih...

kawan kawan klik lah iklan iklan yang kuar ye! tq!

Tuesday, 27 April 2010

isnin!

hari ini 26 april 2010...
seorang perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band), melangkah keluar rumah untuk menjalankan tugas sebagai operator telefon. sebelum keluar rumah, perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu sempat mencium kedua-dua anak lelakinya. Alhamdulillah, perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu sempat mengucup anak-anaknya. Langkah demi langkah diatur. Menuju ke hentian bas. dipersimpangan tiga, ada kelibat bas yang berlalu laju, seolah mengejek perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu kerana terlewat melangkah dalam 3 minit sahaja. hati gundah gulana. perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu, tergesa-gesa melangkah menuju ke hentian bas di jalan utama, Jalan kelang Lama, tidak lagi di jalan tidak utama iaitu di jalan taman seri sentosa. sekali lagi di persimpangan tiga di bawah jejambat lebuhraya NPE itu, ada kelibat bas bernombor 72 yang lengang dengan penumpang, hanya beberapa penumpang sahaja mengisi ruang duduk. bas itu jua berlalu pergi... perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu terus gundah gulana.
"lambat lagi lah aku jawabnya hari ini, terbang lah RM10 naik taxi hari ini. nasib dah makan nasi berlaukkan lauk kegemaran ku iaitu sambal goreng cili padi dengan terung pipit"
perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu, melintas lah jalan utama, dari lauan menuju ke PJ dan SUbang Jaya, tidak mengalami masalah. trafik pula lampu nya warna merah. tetiba teringat lampu isyarat shift track kat tempat kerja... adherence! ah system! kemudian perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu, berhenti di pembahagi jalan. kenderaan dari arah SUbang Jaya dan PJ, tidak laju, perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu cuba untuk melintas, tetapi...jalan yang berlorong 3 itu, tiba tiba perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu tersentap... kakinya seakan mahu bergerak pantas, tetapi ketakutan dek kerana kereta kontot hijau taik anjing itu seakan mahu memecut tanpa mahu memberi laluan kepada aku yang sudah pun berada di lorong tengah. "Ya Allah! kiranya ini cara aku pergi, aku redha!" tidak semena, laluan menjadi sibuk! berpusu pusu kereta melalui lorong lorong itu... (teringat pula lagu Bila Rindu-Ruffedge.. Oh Suamiku!..kalau aku mati katak kejap lagi, maaf kan dosa ku dari hujung rambut hingga hujung kaki!) Lori sederhana besar kelihatan mahu memotong kenderaan di hadapan, seakan tidak terkawal apa bila melihat perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu di lorong tengah! Ya Allah! Kereta yang lain turut kelihatan tidak terkawal. perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu sekejap selangkah ke hadapan. sekejap selangkah ke belakang. satu motor juga memecut dari belakang lori, mana dijangka akan ada perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu berada di tengah lorong. "Ya Allah" dengan tidak semena perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu menjerit "berhentilah! bagilah aku jalan!" ada airmata mengalir kaki dan seluruh anggota badan gigil dan takut akhirnya ada juga kenderaan yang mahu memperlahankan kenderaan nya... terima kasih! terngiang dan terbayang bagai motor dan lori serta kenderaan lain menuju ke arah perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu. Mat Motor itu menjerit "HOI!" perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu tidak sedikit pun marah kepada lelaki mat motor itu. perempuan yang memakai tudung hitam (bukan kerudung merah nyanyian Wali Band) itu redha.... kecut! masih terbayang dalam fikiran ini, betapa aku tercampak di BT 6 jalan kelang lama!
-------------------------
syukur aku masih selamat dan dapat menjalankan tugas pada hari ini! Ya Allah,
aku mohon jauhkan sebarang kecelakaan pada aku. anak anak masih perlukan aku!
------------------------- end of story!

Sunday, 18 April 2010

dalam ribut....

alhamdulillah... byk nak dicerita.. tapi tak pasti samada semua cerita nak di cerita... urm... minggu yang sibuk... kerja tetap kerja... mana nak cari kerja lain... dah tua dah.. siapa nak sambar kita kan?... ngadap aje lah dulu...
(suasana di rumah: si kecil sibuk main pen dan stokin ayah... si abg sibuk memerut di bilik air)

oh ya! kerja aku menuntut kesabaran yang tinggi. tinggi amat.... dengan pelanggan dan jugak pihak pengurusan dan seangkatan... layan je lah kan...

cerita bab kerja mmg takkan habis.. terlebih cerita ngumpat jawabnya....

alhamdulillah... sbb... tak sangka kan... mmg tak sangka... gambar yang di hantar menjadi pilihan juri... tempat pertama lagi...

dalam perjalanan pulang selesai tugas memberi khidmat kepada pelanggan, aku dan atok (khairul) jua far melangkah bersama menuju ke komuter Bank Negara. Tapak menapak... tibalah kami di stesen komuter bank negara... sedang atok dan far sibuk membeli tiket, aku tak beli sbb aku pakai touch n go... aku jengah menjengah sekitaran, ternampak akan satu iklan... PERTANDINGAN FOTOGRAFI ANJURAN KTMB... aku panggil atok... "tok, jom join?! tema Happy Moment with Us..."

sampai rumah terus aku bitau ehem ehem... pasal tuh.. terus aku ajak minggu tuh naik komuter bawak haziq n emir... then dah amik gambar, aku terus create account atas nama ehem ehem...

kelmarin dapat emel dari KTMB... alhamdulillah.... first prize...

ntah bila majlis itu... tak sabar nak mintak cuti... kalau jatuh hari tidak off lah kan...

................................................

apa lagi nak bebel...

urm... esok tgh pk nak ke SKMM ... malas nya pulak...

Wednesday, 14 April 2010

eh eh boleh bukak pulak!

salam semua... sekarang aku berada di bilik P115 kolej multimedia jalan semarak.... tadi cuba cuba juga on fb, tapi tak boleh, cuba buka blog, eh eh... boleh pulak.... la la la la la.....

bila lah nak mula training ni... tak sabar nak jadi anak kapal ni...

oh yea... perjalanan hari ini aku menaiki teksi hingga ke puta lrt taman jaya, kemudian menaiki LRT sehingga dato' keramat... langsung terus ke kolej ini dengan menaiki teksi sekali lagi....

aku kol nizang... dia dah sampai dulu... cepat giler! dia sampai awal... jam 715 aku kol, dia baru bangun tidur... ni mesti kes tak mandi lah ni terus merempit ke tempat training....

best hari ini, training di waktu off day... budget lebih lah pulak kan bulan ini.... yessszzzaaaa! tak payah nk jawab call utk hari ini... sungguh seronok.

ok lah nak testing buka fb pulak...

Sunday, 11 April 2010

11 april 1979

heeeeeeeeee...
memula buat blog dah cerita kenapa kita suka tarikh ni! hik hik hik! bukan tentang birthday ehem ehem! tapi how he proposed me!

sunway lagoon!

hik hik!

sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri!

tetiba budget anak dara kan.. hai lah sukiton! ko buat akak terkesan dengan kata kata mu..

"kak jill budget anak dara lah tu!"

senyum memalu kuceng!

terasa anak dara lah pulak bila teringat jalan kaki sama sama ehem ehem dari satu port ke satu port... cepatnya masa berlalu.

"selangkah kita kehadapan, kita menghampiri destinasi di tuju!" zaman bercinta... aduh!

"kenapa tak beli je kek kat secret recipe... kan senang?" ehem ehem tetiba bertanya...

bila aku asyik dok beli je kat luar, perli aku banyak duit! dah aku buatkan banyak lak bunyi!

ehem ehem tak de nih! best rasanya bertenet tanpa berebut laptop.

tadi celebrate dengan anak anak... mee kari je tak sempat nak buat...

hari ini adik aku si angah ada majlis cukur jambul Nur Dania Qalesya...

tu yang aku tak jadi nak buat mee kari.. esok pagi je lah eh!

ok lah nak off dulu...

angah nak dtg jap lagi.. umah berkecah di dapur tuh! lemas!

Thursday, 25 March 2010

kira kira


17 hari dalam hitung. "dinding di pukul" demi kesenangan bersama. masih cetek dan dangkal menjadi terbaik. "tunjuk ajar ku sifu".

kemahiran halus di pelajari. ada pelbagai watak dan sikap. fahami dan kendali. ikut kesesuaian jenis.

benar semua manusia sama. akal dikurnia. olah berbeza. harus diingat. meski tidak mengapa ada sekolah kemahiran seperti vokasional dan teknik itu wujud.

persoalan kira benar, persoalan "kenapa orang lain boleh?"

persoalan
mengapa wujud sekolah atau kelas khas seperti dialexia?

aku jua tidak sempurna
aku jua masih mencari jalan jalan

begitu jua rakan seperjuangan

beri ruang
.....................................................................................

Sunday, 21 March 2010

benci tapi sayang

tika ini aku sedang berehat... ambil dalam 30 minit ke 40 minit untuk bersenggang. aku baru sahaja selesai mengemas dan mengemop dapur. mencuci dan menenyeh pinggan mangkuk, periuk belanga dan cawan dan segala bagai untuk makan dan minum.

berganjak ke depan... mengemas ruang tamu yang bersepah. penat. berjuta kali mengeluh. tetap sama. teruskan rutin. itu wajib. mainan selerak sana dan sini. atas dan bawah. di balik dan terselit pun ada juga.

haziq sudah pandai membantu ibu mengemas mainan. terima kasih sayang. tapi kan sayang ibu, kejap lagi mesti si emir pula yang "tolong kemas" balik. emir pun sayang ibu juga. tapi emir suka sgt tgk ibu kemas rumah selalu. alahai sayang!

air teh meninggalkan kesan di lantai, aku tanya si sulung... adik yang buat ibu... hurm... mulut memang bising, tapi apalah yang mereka faham....

semput... itu yang membuatkan aku berehat sekejap sebelum meneruskan sessi mengemas ruang tamu.... jua mengemop... seronok!

dalam bilik air, baju dah berbakul-bakul... mesin basuh rosak... lagi haru kan?... itu pun dalam perancangan hari ini... tapi bukan sekarang ku cuci, malam nanti baru ku cuci...

hurm... nak kemas rumah lah... then nak mandi.. lepas tuh nak masak...

lepas tuh nak lipat kain... lepas tuh byk lah nak buat keje!

Tuesday, 16 March 2010

kasih sayang

hari ni habis kerja jam 7.30. cecepat log out.

hari ini aku dengar sesuatu

"kita di bayar gaji utk kena marah dan hadap pelanggan"

apa apa je lah kan

selagi aku masih belum menemui kerjaya yang sesuai, biarlah aku menumpang rezeki di situ...

katakan lah, aku tidak mampu untuk meneruskan kerjaya di situ, mohon di limpah kan rezeki yang lebih baik....

hari ini Alice hantar surat berhenti kerja. baru je nak bermesra dengan Alice, dia pula nak undur diri. sedih. aah... apa ni sedih sedih.. tak mo ler sedih sedih, patutnya gembira dan doakan Alice dapat meneruskan cita cita nya utk menjadi usahawan...

buat Alice,
utk permulaan mmg perit
usaha dan gigih serta semangat pasti berjaya, ditambah lagi dengan sokongan keluarga dan tersayang.

hati kalau dah tak suka, jangan dipaksa

kerana pasti akan ada hikmah di sebalik peristiwa...

Ya Allah,
dah 2.30 pagi
aku masih berjaga

nak lelap
badan memang letih sangat

tadi balik kerja Aryanie Ismail amik aku kat stesen petaling. jumpa kawan kawan sekolah....makan kat bawah jambatan dekat sekolah tamil...

rakan PUNB belanja makan... syukur, moga rezeki bertambah....

byk jugak cerita menarik...

tapi mata dah ngantuk...

tidur dulu lah.....

Thursday, 11 March 2010

sepi tanpa kata

padat dalam komuter dengan manusia yang mahu pulang... baik yang tua mahupun muda, lelaki atau pun wanita, si dara mahupun teruna... masing masing berebut rebut dan berasak asak mahu pulang... begitu juga aku... tak sanggup aku menunggu bas u68 di hadapan central market... mahupun menaiki LRT menuju taman jaya kemudian menggunakan perkhidmatan bas rapid KL t505 pula... tidak sanggup aku menunggu dalam bas, jalan brickfield sudah pasti dan soheh sesak... begitu juga dia bulatan templer dan juga jalan gasing...

kali ini aku nekad utk menaiki komuter kalau mahu pulang...
biarlah berasak sedikit, strategi mesti mahu ada! hidup di bandar kena ligat! kalau asyik tercegat mana ada peluang nak mencelah...

berbeza menaiki lrt dan bas atau bas sahaja atau menaiki komuter sahaja... dengan menaiki komuter aku boleh menempelkan diri dalam rumah seawal jam 6.45 petang kalau habis kerja jam 530 petang!

owh.. penat sungguh berjalan kaki... tak pe lah aku masih muda... eceh!

langkah aku demi mereka!

dunia aku sekarang berbeza... mampukah aku bertahan?... Ya Allah... kuatkan lah semangat aku, berilah aku jalan agar ia diberkati... amin!

balik rumah memang penat... amat penat! tapi aku gagah kan jua mana yang terdaya...

kejap lagi aku nak cuci ayam dan kemas dapur... utk menu esok hari aku nak buat sup ayam dan bihun... haziq amirul haq suka sangat....

Saturday, 27 February 2010

Masih Menunggu

jam telah menunjukkan jam 4 45 pagi... aku masih di sini mengadap laptop.
kosong
hanya kosong di fikiran
tetapi tidak di depan mata

masih lagi menulis cd...
ntah bila nak siap
tadi ada error
lepas ni tak tahu lah apa pulah error nye

Tuesday, 16 February 2010

Pencuri Gambar

aku selalu marah hakmal...
pasal letak nama n any text pada gambar
sbb mencacatkan pemandangan...

tapi hari ini
aku merayau rayau
cuci mata
tengok balak hensem

oh antonio banderas ku

aku juga jengah jengah
gambar tempat percutian
konon nak cameron
menurut trainer aku
sewa banglo telekom kat cameron murah

hurm...

rayau punya rayau
aku nampak gambar
gambar yg aku kenal sesangat
sbb aku yg snap

oh ada pencuri
tanpa izin beb!

tak pe lah...

ingin ku melirik kata

kadang kadang
aku jua ingin
ingin melirik sebarang kata
melirik di laman mereka

tapi
ada halangan

kadang kadang
ada yang menegur
ku selit yang tersirat

apakan daya
mereka hanya nampak
aku yang bersalah
aku yang cemburu

cemburu
bohong kalau tidak cemburu
kucing hitam pun tau cemburu

kadang ada yang salah tafsir..
ah.. lantaklah

hish!
susah lah!

nak pengsan boleh?

nasi goreng dari...

oh best...
hari ini aku leh guna tenet sehabis baik.

lama tak bebel kan

sekarang dah tak boleh nak online selalu.
sedia maklum, hard disk ku corrupt sudah
maka nya sering berebut laptop ehem ehem
kadang kadang jadi konflik

ye lah kita pun byk nottyfication!
sungguh merenyam bukan!

aku peduli apa...

kak zara aluwi sudah keluar satu lagi novel..
aku?
lapuk sudah bersama hard disk yang corrupt...

nnt lah...
belum masa utk aku berkarya
biar duit dah habis beli ebook itu dan dan ini

apa ada hal!

urm...

aku dah lama tak buat kek coklat..
bila ntah nak buat
haziq selalu mintak
aku beli ready made je
malas melanda...
balik rumah penat
nak masak kek mmg mudah
nak mengerjakan cuci-cucian satu hal pulak...

nnt lah...

nak ajak ehem ehem bawak anak anak gi mandi manda
kaki dia sakit lagi
hurm

byk tol mengeluh!

tak baik!

hari ini mood ehem ehem baik
sangat baik
dia buat nasi goreng
sedap...
kalah nasi goreng hari itu punya...

ok... hati sudah tak keruan
bila lah nak dpt netbook nih

ah.. stop sudah...

untuk berjaya

hurm... hati jangan mengalah, hati jangan kecut...
biar seribu halangan, biar seribu umpatan, biar seribu cacian!

jangan hanya kerana satu manusia
jangan hanya kerana satu ayat
hati bisa longlai
jiwa bisa merundum

bangun lah
buktikan lah

kau mmg hebat
biar mengutuk
biar menyelit

jadikan ia kekuatan

Sunday, 14 February 2010

TATA YOUNG

"Sexy, Naughty, Bitchy"

[Chorus]
I pick all my skirts to be a little too sexy
Just like all of my thoughts they always get a bit naughty
When I'm out with my girls I always play a bit bitchy
Can't change the way I am sexy naughty bitchy me

I'm the kind of girl that girls don't like
I'm the kind that boys fantasize
I'm the kind that your momma and your daddy were afraid you'd turn out to be like
I may seem unapproachable but that's only to the boys who don't have the
Right a approach or ride that makes a girl like me wanna hop in and roll

People think it's intimidating when a girl is cool with her sexuality I'm a 180 to the stereotype girls like staying home and being innocent

[Chorus]

My mouth never takes a holiday
I always shock with the things I say
I was always the kid in school who turned up to each class bout an hour late and when it came to the guys I'd lay, I'd always pick the ones who wont figure out that I am clearly a rebel to the idea of monogamy

People think it's intimidating when a girl is cool with her sexuality I'm a 180 to the stereotype girls like staying home and being innocent

[Chorus]

Sexy... naughty... bitchy...me

People think it's intimidating when a girl is cool with her sexuality I'm a 180 to the stereotype girls like staying home and being innocent

[Chorus]

I like all of my shorts to be a little too shortly
Unlike all of my guys I like them tall with money
I love all of my nights to end a little bit nasty
Can't change the way I am sexy naughty bitchy me

I pick my skirts to be sexy
Just like my thoughts a bit naughty
When I'm out with my girls ...bitchy
Can't change I am
Sexy naughty bitchy me

Friday, 12 February 2010

Jejak Rimba : Sungai Pisang

klik gambar untuk besar!!!








assalamualaikum dan salam sejahtera...
(siap mukadimah)

alhamdulillah, aku masih boleh bangun di pagi yang sunyi sepi. seharian menapak sepanjang denai, dan anak sungai demi si sungai pisang dan air terjunnya.

terima kasih kepada rakan rakan yang menganjurkan program riadah sebegini.

jujur ku katakan aku tak pernah menjejak rimba! sungguh memenatkan. kaki kiri dan kanan yang mula mengejangkan satu badan sudah menunjukkan aku kurang stamina. tersangat lah kurang.

memang leceh dengan jalan yang tak rata! dasar sungai yang berbatu licin.

aku kagum kepada mereka yang seronok dengan aktiviti begini. aku untuk kali kedua... penat dan sakit sangat lah... tak pasti mahu taua tidak mengikuti aktiviti sebegini...

kadang rasa macam tak nak pergi je lagi... serius tak nak pergi...
kuku kaki terkopek semasa terlanggar batu batu sungai,
kaki acapkali tersadung akar melingkar
badan seringkali tak seimbang apabila menongkah arus
dalam jatuh paha berlebam biru tercucuk batang pokok yang di tebang sedikit
lengan kiri masih terasa asid berkumpul bagai nak pecah!

adoi! sakit weyh...

tapi seronok... rasa cam nak pergi lagi

sebab!
CIPTAAN ALLAH maha cantik di sana
aku sedang menunggu ehem ehem upload gambar scenery air terjun
SubhanAllah!
cantik sangat...
aku mandi bagai nak rak
kalau boleh tak nak balik
sedangkan sebelum tu aku malas nak pergi
sbb tak de toilet!
mengada je kan nak bertoilet bagai
hanya yang terdekat tahu apa masalah aku

oh ya sedang mandi manda...
aku teringat anak anak aku
mesti dorang seronok jugak kalau ada
nak nak lagi si sulung
"ibu, i want swimming, please..."
nasib ibu keberatan nak bawak kalian
perjalanan memang mencabar kesabaran ibu
ibu rasa nak sampai cepat je
kaki dan badan pula tidak begitu gah dan kukuh

di sana rakan rakan agent w173
sibuk menyediakan aktiviti BBQ
owh sungguh indah!
mereka sanggup bawak itu barang
apa nama ntah
kagum ah dengan korang
rya dengan sandwichesnya,
jazim dengan baked potato
ki puas dengan molot becoknya
tukang kipas mmg ramai!

seronok mandi manda...

aku cuma harap kerajaan sediakan jalan yang cantik dan bertar nak ke sana!
supaaya senang aku nak ke sana.

tak perlu memanjat bumi yang curam!

boleh?

Thursday, 4 February 2010

Ikan merah...........

ikan merah.
lama sungguh aku tidak menyentuhmu.
kelmarin pagi aku ke pasar jalan othman PJ...
mencari lauk utk dijadikan hidangan keluarga
kau si ikan merah menjadi pilihan
jangan merajuk daging batang pinang
kau sering dijamah
jangan merajuk ikan kembung
kau sering dikelar
jangan merajuk udang sekilo RM15 (tapi bayar RM10)
kau sering dilada!

murah. mahal
perkara biasa

sekejapan duit di tangan beralih tangan
aku hulur kau sambut

jana ekonomi

oh...

hari ini!


oh aku nak masak

lauk apa eh?

hari ini nak bawak bekal lah!

Thursday, 28 January 2010

Dalam Tawa ada Duga

lama juga tidak kemaskini blog.

ada sesuatu melanda
ehem ehem !

Ya Allah,
Moga sakitnya cepat sembuh.
Dalam bahagia, Kau duga lagi

"biru merah jambu
warna kehidupan
buat sulaman
kita berdua
eratkan kasih antara kita
dibelai dimanja disemai jua"

"kadangkala aku tidak megerti
mengapa awan mendung
merangkap kita
aku dalam kekeliruan
dalam petir yang tak kunjung padam
mengapa dan mengapa
tinggal tanda tanya"

coretan mu hingga kini mengekori kita!

Saturday, 23 January 2010

nobody




Nobody lyrics


Wonder Girls
Nobody lyrics
You Know I still Love You Baby.
And it will never change.

I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

nan sirheunde wae nal mireonaeryeogo hani jakku naemareun deutji anko
wae ireoke dareun namjaege nal bonaeryeo hani eotteoke ireoni

nal wihae geureotan geu mal
neon bujokhadaneun geu mal
ijen geumanhae neon nareul aljanha wae wonhajido annneungeol gangyohae

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

nan joheunde nan haengbokhande neoman isseumyeon dwae deo baralge eomneunde
nugul mannaseo haengbokharan geoya nan neol tteonaseo haengbokhal su eobseo

nal wihae geureotan geu mal
neon bujokhadaneun geu mal
mari an doeneun mariran geol wae molla niga eobsi eotteoke haengbokhae

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I don't want nobody body body.I don't want nobody body
naneun jeongmal niga animyeon niga animyeon sirtan mallya a~

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

RAP)
Back to the days when we were so young and wild and free
modeunge neomuna kkumman gatatdeon geuttaero doragago sipeunde
wae jakku nareul mireonaeryeo hae
Why do you push me away.
I don't want nobody nobody
Nobody nobody but you.

Thursday, 21 January 2010

salah guna kuasa

bukan aku
bukan seperti itu
aku tidak gila kuasa
buat apa aku gila kuasa
bukan dtg faedah
lagi merana ada...

ya
kau ada kuasa
kau boleh buat apa yang kau nak buat
kau boleh ugut apa sahaja

maka
dengan ugutan kau mampu menutup kesalahan lama

maka
dengan ugutan kau mampu buat onar

maka
denagn ugutan kau mampu menuding jari

maka kau ugut sekarang
kerana kau takut aku salah guna

tak pe
aku tak sebegitu
aku nak jujur
aku nak ikhlas
aku nak terbaik

sesiapa pun nak terbaik...

Monday, 18 January 2010

flash sb900 ada masalah

hahahaha...

aik.. ingat kan dah ok flash nye itu... rupanya bermasalah lagi... kenapa bermasalah ye?... sejak isnin 4hb januari di kesan.... itu pun terjadi semasa nak amik gambar kat kagumas... sebelum tu ok je kan...

hurm.....

nak salah kan siapa?.... jangan salahkan kami anak beranak pulak... sendiri yang ada kuasa itu dan ini... kita bebel tak boleh... so,kami tak usik pun! kalau park kat depan, i park kat dalam beg tu tau!

Sepang GoldCoast


Hati mencanak-canak nak up jugak gambar...... sanggup tak nak tidur, dan berebut laptop dengan ehem ehem....

oh ya... alhamdulillah hajat di hati nak ke bagan lalang tercapai jua akhirnya selepas 15 tahun berlalu... dulu pergi dengan rakan-rakan sekolah juga cikgu cikgi... kali ini dengan keluarga sendiri! syok!

rasa nak melalak tadi... nak request kat ehem ehem nak nyanyi lagu dari West Life - My Love... nak melalak kat tengah tengah laut... kira laut lah.. sbb surut.... kalau air pasang sure aku tak ke tengah!

actually tak dirancang pun event cenggini! dah tanya banyak kali hari sabtu... nak pergi ke tak... jawapan tak nak... konon penat lah sangat amik gambar kat titiwangsa... ok

tup tup pepagi yang gelap bertukar ceria bila ehem ehem ajak gi bagan lalang...

nuha n faizal n nuh pun join jugek... idea asal nuha ngajak ke sana... konon nak bermalam di sana beberapa minggu yang lepas... tak jadik so hari ini tetiba jadik....


memang tak prepare apa!



An empty street
An empty house
A hole inside my heart
I'm all alone and the rooms are getting smaller

I wonder how, I wonder why
I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together
And oh my love
I'm holding on forever
Reaching for a love that seem so far

Chorus:
So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue
To see you once again, my love
Overseas from coast to coast
To find the place I love the most
Where the fields are green
To see you once again, my love

I try to read
I go to work
I'm laughing with my friends
But I can't stop to keep myself from thinking

I wonder how, I wonder why
I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together
And oh my love
I'm holding on forever
Reaching for a love that seem so far

Repeat chorus

To hold you in my arms
To promise you my love
To tell you from the heart

You're all I'm thinking of

I'm reaching for a love seem so far

Repeat chorus

Friday, 15 January 2010

dah lima belas hari

hari ini, dah lima belas haribulan.... tahun dua ribu sepuluh.... urm...

oh ya... naik je cuti umum hari selasa tempoh hari (cuti umum khas untuk tempat aku je).... terus terus ada serangan balas dari penghendap penghendap yang suka sangat nak kawal mutu! pergh! ikut timing kami lapan belas haribulan depan... maknanya isnin depan lah...

gila!

penghendap penghendap itu tidak menampilkan sebarang reaksi kasihan langsung kepada kami... tetap mahu mengamalkan ilmu kuasa gila kuasa gila dan kuasa dan kuasa.... ayat mende lah ni kan?!

ah... janji kami telah melaluinya...

isnin akan datang pula... iaitu pada lapan belas haribulan satu ada tets lagi! gila kuasa lagi! sepatah haram aku tak faham! jargons!

bila masa nak study ntah... hey! ya!

Sunday, 10 January 2010

hari ke 9

esok masuk hari ke 9. hari aku dalam mendalami ilmu. 2 penilaian telah dijalankan. Syukur. kedua-dua penilaian aku lulus. esok, ada byk lagi perlu didedahkan. ada lagi penilaian. bagus penilaian begini. menguji kesabaran iman!

moga jalan ini diberkati. amin!

semalam jenjalan ke mid valley. ada pesta coklat. pulun makan coklat. masa ehem ehem shoot ada gangguan muncul. ehem ehem ckp hari isnin dah ada gangguan itu. aku ty lah masalah apa? then ehem ehem ckp lah itu ini begitu begini. aku sarankan jumpa tokey kedai. ty aku, pakai pun tidak flash sb 900 itu.

tadi gi amcorp mall. jumpa uncle jason. flash sb 900 ada masalah. apa masalah aku pun tak tahu. beli kemain mahal. tapi bermasalah jugak! masalah mula di kesan pada hari isnin 4hb januari 2010. masa tu ehem ehem ada shoot di kagumas sempena hari pendaftaran pelajar.

hurm... apa lagi nak bebel...

ni dah kul 11 malam, kang pagi kang kul 4 dah kena bangun balik. masak dan kemas apa yang patut. minggu ni aku ada kelas tambah ilmu di dada giliran jam 7.30 pagi.

so menu pagi kang untuk di masak ialah... ikan tenggiri aku buat goreng je, and potato is a must utk emir... telur dadar sepinggan. jangan lah aku kesiangan pulak. masak lah aku dalam kelas nnt. kalau lambat ada akademi menari lah pulak! oh tidak.... jangan lambat.

Thursday, 7 January 2010

huh!

penat... baru sahaja selesai urusan di dalam gerobok. sebelum itu sibuk dengan urusan di dapur! simple je aku masak masak hari ini.... sup ayam ngan sayur kacang taruk tempe taruk suhun... jadilah... telur dadar sepinggan! hurm.. kejap lagi nak kemas dan bertarung dengan nakhoda kapal! bukan apa! umah bersepah dah macam kapal pecah.. dia boleh relax badak! anak anak makan biskut di tenyeh tenyeh di atas lantai.... aduhai! sungguh seronok kan!

si emir dah mula nak pakai semua seluar... baik bapak dia punya seluar.. mahu abg haziq punya seluar....

si haziq tak boleh dah nak tukar channel lain... dok ngadap Playhouse disney channel... mana lah bapaknya tak ngadap tenet je! dah bapak ngadap tenet si emir pulak nak tgk mickey mouse guna youtube...

kalau sesapa ada tv lebih tu bg lah kat aku ye! untuk emir... ekekekek....

hari ini aku akan menyelesaikan misi hebat seantero... gagagagagag... memandai ayat...

saja update kat sini... lepas geram tgk umah macam kapal di landa ribut taufan!

Tuesday, 5 January 2010

bebel lagi!

Time Management Telephone Tips For Inbound Phone Calls

1) Answer your telephone with a proper business phone greeting.
2) Think and prioritize as you speak.
3) Use techniques such as paraphrasing and summarizing to keep phone calls on track.
4) Get in the habit of closing each inbound phone call with a summary of whatever action you and the caller have agreed to take.

The call handling flow goes through the following steps:
  1. The Customer Relations Desk (CRD) answers the call and logs the case. Case severity is determined.
  2. For issues requiring Technical Support, the case is sent to the Systems Support team.
  3. If the Systems Support Team does not solve the case, it is escalated to Advanced Technical Support (ATS).
  4. If ATS finds a defect or determines that an engineering skill set is required to isolate or resolve an urgent issue, the case is escalated to Engineering.
halo?
Transfer of goodwill or positive feelings about one characteristic (such as pleasing appearance) of a product or person to another, possibly unrelated, characteristics (such as performance). Contrasts with devil's horns.