Friday, 30 January 2009

oh my dear..abg!!! what a shock..

ya... what a shock... he replied me!!!

*****.diste@freenet.de wrote:

Hello!

Malaysia was great and now i´m back in Germany. Here is it very cold and i wish, i can fly back...

thanks a lot to your husband, it was very nice and intressting to walk with him around.

many greetings and hear you and your husband soon

Stefan

duit nye hal...

kes 1:
lama dah... aku suka perhatikan aje gelagat orang...

bila ek... urm awal tahun 2008...aku ada beli satu barang kat watson's jj melaka...
the cashier is not the cashier...(apa nih)
he is a supervisor or maybe key person...(key person tuh maknanya...management people yang pegang kunci peti duit)
dia bukak drawer kaunter... guna kunci...apa maknanya?
dia scan barang... tp harga tidak terpapar seperti yang sepatutnya....faham?...
aku bagi note RM10 dia pulangkan baki
hurm... aku tak syak memula... kemudian aku syak... aku tak dapat resit pembelian..
sepatotnya kalau beli barang kat watson's juruwang mmg diwajibkan mengepil resit bersama sama dengan plastik beg... (aku pernah keje lah , tau ler)
aku nak je patah balik... tapi... disebabkan tukang drebar aku tuh (dia terasa ke tak eh bila baca title yang aku bg nih?...he he he) nak cepat... so aku matikan aje niat nak report kat store manager

kes 2:
baru tadi...siang tadi... aku gi bank... tak mo ar sebut nama bank eh...
aku nak buat kad bank...(hilang)
kena caj 12...
dalam sibuk nak cepat...
risau...
izz emir haq kompem nangis bila ibu dia tak de
aku hulur note RM50
aku lupa pulak dia tak bg baki...
tetiba aku teringat...
then aku pura pura lah tak ingat
tanya..."eh saya dah bagi ke belum ye RM12"
hurm..."dah dah"
aku pun berlakon lah..."jap mana baki nye ye..."
lelaki itu yang berkumis tipis pun pura pura lah tanya.... ada ke tak de kak?...
aku pun jawablah "eh tak de lah..."
"u nak check kaunter u dulu tak... kang u bagi i... u short lak"
"tak pe kalau short saya kol akak"
ayat nak cover lah tuh...
ha ha ha...maka ramailah yang memandang...

jujurlah ... ALLAH melihat apa yang kita buat!!!

Thursday, 29 January 2009

geramnya...

aku melangok jap tadi

ke blog cuiit

aku suka colour kat blog dia... hurm... apa daya aku bajo benda yang tak de relate ngan programming nih... mana reti nak buat programming sehebat mereka ek!!! kalau setakat basic html tak pun guna front page aku tau ler... ish rasa cam nak amik degree balik je... amek course programming huhu...patot ke... maklumat dihujung jari aje!!!

Wednesday, 28 January 2009

Achoooo!!!

achoo!!! achoo!!! hurm... siapa pulak yang bersin ni eh... oh si ayah... hurm... anak nya yang sulong dah 3-4 hari melaluinya... melalui saat saat hidung mengadun cendol!!! semalam ayah nya pula dijangkiti selsema... hurm.. baguslah...bagus sgt... mana tidaknya... si ibu nak membebel lah kan kat sini... harus si ibu membebel!!!

di ketika anaknya yang sulong dalam keadaan tidak sihat... di bantai bawak berjalan ke sana sini... jalan jalan... konon konon build pertahanan diri... di bawak nya pepagi hari merayau di sekitar taman perumahan... ada satu malam di bawaknya anak nya yang sulong keluar melihat betapa indahnya percikan bunga api dan mercun tatkala kanak kanak berbangsa cina riang ria bermain mercun juge bunga api sempena menyambut Tahun Baru Cina... kemudian di bawaknya mandi ke kolam air panas... bagus... bila malam hari di bawaknya pulak ke taman rempah...si anak dah tidor...didalam kereta...bila si ibu bising bising (membebel ler ...apa lagi)...boleh pulak terpacul "tak bestnya hidup aku"...bagi menyedapkan hati esoknya apabila si ayah mengajak ke jonker walk... si ibu menurutkan aje... ye lah kan kang terpacol lagi "tak bestnya hidup aku"...dah dibantai bawak ke jonker walk...hamboi hamboi hamboi...

pabila anak merengek di tengah malam si ibu yang berjaga... menenteramkan si anak... si ayah tidor... di suruh ambilkan ubat utk anak... dipejamkan mata... amboi senang nya hidup ye... (aku rasa bukan aku sorang je kat dunia ni yang mengalami situasi begini...). tak pe lah... biar lah kita aje bersusah... ye lah kan... si ayah dah ler... seorang diri mencari sesuap nasi... lepas tu si ibu tambah beban suh amik itu ini... memang tak adil...(ayat menenteramkan hati)....

hari ini apabila si ayah pulang untuk lunch... si ayah tak jamah pun sesuap hidangan tengahari si ibu... si ayah terus terbongkang... hurm... tau pulak ek badan tak sihat!!! nak berehat lah tuh... kalau si anak sakit bantai bawak ke sana ke mari... ooo gitu rupenye...

dah pergi klinik pagi tadi rupanya si ayah... kenapa tidak mintak cuti sakit?... ada anugerah pegawai paling sihat ke sampai tak nak mintak cuti sakit? hak hak hak!!! perli lah apa lagi!!!

Monday, 26 January 2009

bukan angin sepoi sepoi - jan 2009

entry dulu-dulu: bukan angin sepoi sepoi - jan 2008

salam semua...

waa... angin kat luar bertiup kencang dah 2-3 minggu juga lah... baru teringat nak cerita hal ini kat blog... itu pun setelah ampaian aku yang sarat ngan pakaian tumbang... tengok.. ampaian pun leh tumbang... dahsyat sungguh angin kat melaka di awal januari begini;....

nak snap gambar lah kengkonon... tapi tak sempat kerana aku sibuk mengejarkan kain kain yang bertebaram di tanah..dah kena cuci balik!!!!...dah lah nak kejar kain kain itu... izz emir haq pula merengek minta di perhatikan...

si ayah dan juga haziq amirul haq jenjalan ke kolam air panas jasin ke bemban ntah... aku malas nak ikut... sbb aku malas ialah... aku lum habis masak... izz pula sedang tidur... kain kain pula bersidaian di ampaian... kalau ikut n hujan... habis lah jemuran aku tuh...

k... angin kat melaka ni sedang bertiup dengan kencang sekali... berkali kali pintu berdentum kuat... rumah yang mana ntah beratapkan zink...menghasilkan bunyi... menakutkan... sliding window kat bilik atas yang bertutup aku bukak sbb takut pulak bila dengar bunyi macam dalam cerita seram...

anak lelaki vs anak perempuan...

artikel kali ini mengajak kita berfikir tentang kenyataan seseorang yang menyatakan...

tak ingat ah dialog...tapi lebih kurang la...
"tak nak anak lelaki, nanti dah besar takut jadi penagih dadah ke, perompak ke, perogol ke.... cukuplah anak anak perempuan yang ada... senang nak jaga..."

macam tu ae...???...

aku bukan apa... baru baru ni rumah aku dikunjungi oleh ***TUT*** yang memiliki 5 orang anak lelaki... kunjungan beliau adalah kerana nak hantar borang pelaburan dalam unit amanah Public Mutual... suami aku kan agen...

borak borak lah... tetiba terborak satu perkara... perkara yang sama yang pernah dikatakan oleh seseorang kepada aku dulu dulu...(skang dah tak tegur.. ntah lah... aku admit je lah ...aku kot yg buat salah kat dia...)

***TUT*** cakap... "dah besar 2 orang hero nih" nyot nyet nyot nyet... terbukak cite yang seseorang itu cakap kat ***TUT*** bahawa seseorang itu tak nak anak lelaki sbb susah nak jaga... nnt takut jadi yang aku cite kat atas tu ler...

aku ckp kat ***TUT***.... seseorang itu bukan tak nak anak lagi.. tapi pihak lelaki yang tak nak... kononnya anak perempuan senang nak jaga...(dalam hati terus lancang ke berkata)...ooo... yang kat lokap ..pusat pemulihan tu semua anak lelaki rupenya ye!!!

aku ada dua orang hero... suami aku pun jantina lelaki...


adakah kerana kecewa dapat anak anak perempuan lantas membuat ulasan menyorok kekecewaan kerana tidak dapat menyatukan sperma y dengan ovum???!!!

adakah kerana tidak mahu dikatakan tidak hebat lantas membuat kenyataan sebegitu?

hish...mulot orang ni memacam... aku terasa gek... macam ***TUT***

hurm...

kalau tak beranak lagi... macam macam lah mulut memasing bertanya... aku dah alami situasi ini... tension ooo setahun kosong..orang asyik dok tanya jerk... alhamdulillah sekarang da dua hero...ce bayangkan yang bertahun tahun kosong...n kompem berangkai rangkai soklan n kata kata terhambul...

macam aku pulak...
lepas ni kompem ada yang tanya..bila nak dapat anak perempuan pulak?... kompem n sah...n sahih!!!

mulut orang kan.. mana leh tutup!!!

itu ler...kalau dapat anak sepasang dikatanya hebat.. pandai "aim"...sharp shooter lah kunun...

bila dapat anak anak perempuan/anak anak lelaki sahaja dikata..."apa ar ko nih.. tak power ar..."

tetiba je aku terbayang kan perasaan kengkawan aku yang masih single mingle itu... kompem dorang tension.. bila ada yang bertanya.. bila nak kawen... bila nak langsung..dah ada ke boyfren... n bla bla bla... seperti aku bila ditanya..bila nk kerja... ada degree nak campak mana...argh memacam ah...

rukun iman ada enam perkara... yang terakhir... percaya kepada qada' n qadar...

apabila suami keluar....

apabila seorang suami kepada seorang isteri keluar membeli stok lauk...

  • membeli belah mengalahkan kaum isteri... berjam-jam tu...
  • kul 9 pagi kuar balik kul 12.30 pm... pergh............. ntah apa dibuat kat mydin tuh!!!
  • barang yang dibeli hari ini:
    1. ikan kerisi bali (leceh nak siang..byk sisik!!!)
    2. ikan selar
    3. sotong (leceh nak siang jugek...sbb kuar dakwat hitam...)
    4. sayur kubis
    5. sayur bayam
    6. sayur sawi
    7. dadih
      (maksud tersirat... seorang suami kepada seorang isteri mengidam sgt kot sbb seorang isteri kepada seorang suami itu telah lama tidak membuat dadih... last buat masa kandungan ketiga (kandungan kedua keguguran) di usia... 7 bulan rasanya... seorang isteri kepada seorang suami itu mengalami pedih ulu hati apabila menikmati hidangan dadih sewaktu mengandung... alahan kot...)
    8. nugget ayam bersalut tempura brand Ramly
    9. burger ayam brand ramly juge
    10. kordial MyRasa Blackcurrant (sokonglah produk tempatan macam seorang suami kepada seorang isteri itu amalkan)
    11. Fail 2ring (aku bising banyak kali dah...dokumen makin bertambah...fail tara tu jugak!!!)
    12. yang lain aku dah tak ingat...
yang geram.. aku dah banyak kali kasi hint aku nak buat mee udang ke..mee kari ke... belilah bahan yang related nak buat menu tuh!!!

hei ya!!! nak nak jugak jugak kasi list barang...

haziq amirul haq

semalam ... haziq amirul haq telah menunjukkan tanda tanda yang dia kan mengalami batuk dan demam... ternyata jangkaan aku betol!!!
dah aku yang ngandungkan dia dan melahirkan dia, aku tau ler...
ayahnya kata... "tak delah... biasa lah ni..."

huh...

hari ni dah 2 kali dia muntah... so pepagi yang hiruk pikuk dek bunyi meriam n mercun serta bom bagaikan mengganas di belakang dan di hadapan jua di atas...

aku mmg tak leh tidor...

ada pakaian yang perlu dicuci.. 4 set...

haziq amirul telah memuntah isi perutnya...(kalau lah anak aku baca gaya bahasa aku nih...hish malu jer...tukar ayat!!!)... haziq amirul haq muntah muntah hari ini... ibu tau... ibu tau anakku... pasti haziq amirul haq telah melalui saat yang sukar untuk bernafas kerana haziq amirul haq juga telah mengalami demam selsema.... batuk demam dan selsema...

dalam tidur yang tidak lena...ibu acapkali mendengar kokolan mu... tiba tiba haziq amirul haq bangun dan menangis sambil memberitahu "ibu...tumpah tumpah".... maksud tumpah pada haziq ialah muntah... haziq amirul haq belum mengerti apa itu muntah... yang dia tau kalau sesuatu yang berair ke atau makanan ke jatuh ke bawah lantai atau mana mana... dia akan sebut tumpah... ibu dah beritahu bukan... itu bukan tumpah itu muntah...

dalam sibuk melayan si haziq amirul haq... si izz emir haq pula jaga... nak susu...

bayangkan ... 2 orang anak kecil memerlukan ibu nya di waktu yang sama... tercabar kewibawaan aku...

haziq amirul haq masih lagi terkokol di atas...

ibunya masih di bawah.. sdg menanti pakaian yang sedang dicuci oleh pencuci pakaian... soak 1 hour...baru selesai...

sambil sambil tuh ibu chating ngan mama amsyar n mama danish

Saturday, 24 January 2009

counting crows-accidentally in LOVE~~~~!!!

sejujur jujurnya aku ikut "the next song" as my answer... let see how silly this tag tag going crazy

HaZeL tagged me.. so there u go..

RULES:

1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer
3. You must write that song name down NO MATTER HOW silly it sounds.
4. Put any comments in brackets after the song name.
5. Put this on your journal/blog.


so here's the results!

1. If someone says, “Is this okay?” … you say?
Butterfingers-epitome
(o o o...epitome eh?...)

2. How would you describe yourself?
Cake-perhaps,perhaps,perhaps
(---->>> hoh!!! pergh perhaps mende nye?)

3. What do you like in a girl?
Butterfingers-girl friday
(---->>>and again it is me myself and i... ??? mende nye nih... next!)

4. How do you feel today?
kiroro-mirae
(--->>>aiyark!!! terjiwang pulak..apa maksud lagu ni ek?)

5.What is your life’s purpose?
shakira-objection
(--->>>membantah aje ke hidup aku nih)

6. What is your motto?
tata young-sexy naughty bitchy
(--->>>uit!!! takkan itu motto aku... oh tidak!!!)

7. What do your friends think of you?
kylie minogue-red blooded woman
(--->>> yo frens... is it ?)

8. What do you think of your parents?
offspring-pretty fly
(--->>> langsung aku tak terpikir ini jawapan nya... pretty fly?...)

9. What do you think about very often?
michael buble-sway
(--->>> let's sway me more!!! stay with me!!!)

10. What is 2 + 2?
M Nasir-Tanya sama itu hud hud
(--->>> bagus... tanya lah sama itu hud hud... hak hak hak!!! yg sampai hanya 30!!!)

11. What do you think of your best friend?
sugarbabes-hole in the head
(--->>>siapa yang perasan tu... abaikan aje jawapan inih!!!)

12. What do you think of the person you like?
shanks n bigfoot-sweet like a chocolate
(---ya ya sweet like chocolate!!!)

13. What is your life story?
Juliet The Orange - Ode From The Psychopath
(oh oh)

14. What do you want to be when you grow up?
robbie williams n nicole kidman-Something stupid like i love u
(--->>>andai je lah kn... aku kecik masa nih...)

And afterwards we drop into a quiet little place
And have a drink or two
And then I go and spoil it all, by saying something stupid
Like: I love you

***wink***
gatal!!!


15. What do you think of when you see the person you like?
butterfingers-faculties of mind!!!
(--->>>ha ha ha... bantai aje lah...layan...)

16. What will you dance to at your wedding?
Inner Circle - Sweet ( A La La La Long)
(--->>>
"But before I make my move
My emotions start running wild
My tongue gets tied
And that's no lie"

ngeh ngeh ngeh.. apa lagi mari lah kita berjoget!!!)

17. What will they play at your funeral?
(ada ke lagu chilly ca ca-ni tak masuk akal!!!
aku tak nak mati lagi... so lambat lagi nak tanam tanam...nak kumpul pahala dulu...tak yah lah layan soklan nih...)

18.What is your hobby/interest?
the beatles-i wanna hold ur hand
(--->>> waktu lapang aku suka, aku minat sgt nak pegang tangan dia... haip!!! dh kawen kan!!. ;-P..amik ko!!! tak dek keje nak pegang tangan nih... tidur lagi bagus)

19. What is your biggest fear?
ELLA DAN TAM SPIDER-DUNIA BATINKU
(--->>>pergh!!! lu pk la sendiri..
"malu ku nak cerita... kerna ku tak mau kau baca rahsia ku...gejolak di dunia batinku!!!
pergh sekali lagi... kena aje ek!!!!" eh ini bukan takut nih.. nih malu daaaa)


20. What is your biggest secret?
pretty ugly-bidadari
(--->>> belilah bidadari dari DCL.. baru tau apa rahsia nya...huhu...
wak lu.. .apehal ada kaitan jek nih!!!... rahsia akan terbongkar tak lama lagi..tgu!!!)

21. What do you think of your friends?
kelly clarkson-since u've been gone
(-->>> hurm...)

22. What will you post this as?
counting crows-accidentally in LOVE~~~~!!!
(--->>>ha ha ha kira lah gagak gagak yang tak sengaja jatuh cinta!!!)

orang2 untuk di tag :
x-kyuem - muhd fazdhly
PTM/PTD-Batik Pink
Misako's Life

Wednesday, 21 January 2009

klinik desa....

hari ini dah lah lewat tidowww.. memikirkan hal econtent... korang tau apa itu e content... kat tenet berlambak maklumat... cari lah sendiri ye... penat nak paham cemana nak buat kertas kerja econtent tuh... aku berchatting ngan ustaz fahri... hak hak hak... ya fahri... ya fahri...

korang mana kenal ustaz fahri... eh ini bukan lakonan atau aku sengaja ada adakan... memang ye aku berchatting ngan ustaz fahri...

dah...

aku ingat nak letak xillix axillixa enterprise... cam pelik je ek...

ustaz fahri ada mencadangkan haqqani... yang bermakna dua haq...

kenapa aku reject

sebab... aku tak nak lah kalau kendian hari... tetiba anak pompuan lak lahir... kang merajuk lak anak anak dara aku sbb letak yang ada nama haq..abg2 nya... so be realistik...

this is business...
wah wah... labun je lebih ah!!!

NHR enterprise (dicadangkan oleh nuha) pun suami aku tuh tak mo...

kamal cadangkan MAJOR pun direject bulat bulat oleh suami aku tuh...

suami aku ckp... kalau boleh bila org tgk n dgr je... the first impression about us is wow!!! mabeles!!! he he...

cth les'copaque... ada ke org pk nak buat nama tu?... so hanya yang tergolong dlm minda creative je leh hasil nama yang boleh dikomersialkan dan di bawak ke tengah...

abaikan tentang nama itu...

aku nak cite pasal gi kinik desa pagi tadi...

sampai je kat gate aku tgk... ramainya mak bapak kat luar sambil dukung anak...

lololololololo

kompem ramai nih...

ya ...
nombor aku ialah 1082
nombor yang sedang dilayan ialah 1029.....................................wahhhhhhhhhhhhhhhhhh

nasib izz emir haq tak ngamuk...

si ayah n anak lelaki nya yang sulong ntah kemana menghilang... kompem dorang bosan tunggu kan... lantaklah kan.. janji cukup time amik aku n izz emir haq...

ramai sungguh sikecil mendapatkan rawatan dan pemeriksaan berkala hari ini... ibu mengandung pun nempel sama...
nyibuk je... ramai sgt ke yang ngandung tahun ni sampai menyempil kat hari anak anak?!!!!

dah tuh.. dkt kul 12 baru nombor aku dipanggil... perghhhhhhhhhhhhhh nyirap tol!! lembab sgt ah jentera kerajaan nih... dah tuh jururawat nye ada 2 orang terkena buatan org... so... sotong!!!

selesai urusan di klinik desa aku gi maybank n cimb... aktifkan akaun... lama tuh aku tak buat transaksi... cimb nya akaun sah sah dah ditutup... berkurun gile...last tahun 2000 kot aku buat transaksi... itu pun masa belajar...

dah keje company yang aku berkhidmat sume pakai maybank.. n allianze...

nampak sgt aku dh lama tak terima suapan (gaji)...

kenapa eh aku aktifkan balik akaun aku... tgu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ada sebab nya...

econtent fund kah.. oh tidak... ada lah rahsia... mana leh gi tau

dah nak isi form SSM... pendaftaran syarikat...

lor nama nya lom putuskan lagik...

ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nak merayau ah jap...

xillix axillixa

apa maksud nye eh?

bagus tak kalau aku guna nama nih utk daftar nama syarikat?

jom cari ilham

You entered: xillix axillixa

There are 14 letters in your name.
Those 14 letters total to 74
There are 6 vowels and 8 consonants in your name.
Your number is: 11
The characteristics of #11 are:

High spiritual plane, intuitive, illumination, idealist, a dreamer.

The expression or destiny for #11:
Your Expression number is 11.
The number 11 is the first of the master numbers. It is associated with idealistic concepts and rather spiritual issues. Accordingly, it is a number with potentials that are somewhat more difficult to live up to. You have the capacity to be inspirational, and the ability to lead merely by your own example. An inborn inner strength and awareness can make you an excellent teacher, social worker, philosopher, or advisor. No matter what area of work you pursue, you are very aware and sensitive to the highest sense of your environment. Your intuition is very strong; in fact, many psychic people and those involved in occult studies have the number 11 expression. You possess a good mind with keen analytical ability. Because of this you can probably succeed in most lines of work, however, you will do better and be happier outside of the business world. Oddly enough, even here you generally succeed, owing to your often original and unusual approach. Nonetheless, you are more content working with your ideals, rather than dollars and cents.

The positive aspect of the number 11 expression is an always idealistic attitude. Your thinking is long term, and you are able to grasp the far-reaching effects of actions and plans. You are disappointed by the shortsighted views of many of your contemporaries. You are deeply concerned and supportive of art, music, or of beauty in any form.

The negative attitudes associated with the number 11 expression include a continuous sense of nervous tension; you may be too sensitive and temperamental. You tend to dream a lot and may be more of a dreamer than a doer. Fantasy and reality sometimes become intermingled and you are sometimes very impractical. You tend to want to spread the illumination of your knowledge to others irrespective of their desire or need.

Your Soul Urge number is: 11

A Soul Urge number of 11 means:

With the 11 Soul Urge, much of your thinking and interests relate to the abstract, the spiritual, and utopian dreams. You are motivated toward idealistic concepts, and the sharing of your ideas and concepts with humanity. This number is not one that is giving in a material or a practical sense, but rather one who desires to help mankind with a more abstract commodity such as religion, spiritualism, occult studies, or even psychic abilities.

If you possess the positive 11 Soul Urge traits, you have a dream of the perfect world; you are highly idealistic and inspirational. Your inner strength and devotion to your beliefs are extremely strong. You have a very good mind that is especially well equipped to handle the higher, more abstract forms of thought.

If there is an excess of 11 energy in your makeup, you may possess some the negative 11 traits. There is a tendency for the 11 to produce considerable amounts of nervous tension which is bought on by a very high level of awareness. You may be too sensitive and overly emotional. In some cases, these sensitivities and emotions are quite repressed, and this tends to add even more to the sense of nervousness in the makeup.

The strong 11 is not a very practical person because of the extreme idealism; often, there is a degree of self-deception present. There is usually a rather fixed idea of right and wrong held by those showing strong 11 traits, and with this very often is a resulting attitude of inflexibility.

Your Inner Dream number is: 9

An Inner Dream number of 9 means:
You dream of being creative, intellectual, and universal; the selfless humanitarian. You understand the needy and want to help them. You would love to be a person people count on for support and advice.


tarikh lahir memberi gambaran tentang aku!!!

yang aku kaler font kuning tuh macam ada betulnya... pasal kucing, mmg aku tak suka


mari mengenal aku melalui tarikh lahir... watch out ya!!!



Friday, July 6, 1979 Moon's age (days): 11
Distance (Earth radii): 59.28
Percent Illumination 89.54%
Ecliptic latitude (degrees): 5.07
Ecliptic longitude (degrees): 238.78

6 July 1979

Your date of conception was on or about 13 October 1978 which was a Friday.
You were born on a Friday under the astrological sign Cancer.
Your Life path number is 3.

Your fortune cookie reads:
Be direct, usually one can accomplish more that way.

Life Path Compatibility:
You are most compatible with those with the Life Path numbers 3, 6 & 9.
You should get along well with those with the Life Path numbers 1, 2, 5 & 11.
You are least compatible with those with the Life Path numbers 4, 7, 8 & 22.

The Julian calendar date of your birth is 2444060.5.
The golden number for 1979 is 4.
The epact number for 1979 is 2.
The year 1979 was not a leap year.

Your birthday falls into the Chinese year beginning 1/28/1979 and ending 2/15/1980.
You were born in the Chinese year of the Goat.

Your Native American Zodiac sign is Woodpecker; your plant is Wild Rose.

You were born in the Egyptian month of Paopy, the second month of the season of Poret (Emergence - Fertile soil).

Your date of birth on the Hebrew calendar is 11 Tammuz 5739.
Or if you were born after sundown then the date is 12 Tammuz 5739.The Mayan Calendar long count date of your birthday is 12.18.6.0.16 which is
12 baktun 18 katun 6 tun 0 uinal 16 kin The Hijra (Islamic Calendar) date of your birth is Friday, 10 Sha'ban 1399 (1399-8-10). The date of Easter on your birth year was Sunday, 15 April 1979.
The date of Orthodox Easter on your birth year was Sunday, 22 April 1979.
The date of Ash Wednesday (the first day of Lent) on your birth year was Wednesday 28 February 1979.
The date of Whitsun (Pentecost Sunday) in the year of your birth was Sunday 3 June 1979.
The date of Whisuntide in the year of your birth was Sunday 10 June 1979.
The date of Rosh Hashanah in the year of your birth was Saturday, 22 September 1979.
The date of Passover in the year of your birth was Thursday, 12 April 1979.
The date of Mardi Gras on your birth year was Tuesday 27 February 1979.

As of 1/20/2009 1:19:26 PM EST
You are 29 years old.
You are 354 months old.
You are 1,542 weeks old.
You are 10,791 days old.
You are 258,997 hours old.
You are 15,539,839 minutes old.
You are 932,390,366 seconds old.

Celebrities who share your birthday:
Matthew O'Leary (1987)Gregory Smith (1983)Tia and Tamera Mowry (1978)50 Cent (1976)Jennifer Saunders (1958)Geoffrey Rush (1951)George W. Bush (1946)Sylvester Stallone (1946)Burt Ward (1945)Ned Beatty (1937)Dalai Lama (1935)Della Reese (1932)Janet Leigh (1927)Merv Griffin (1925)Bill Haley (1925)William Schallert (1922)Nancy Reagan (1921)Laverne Andrews (1915)Frida Kahlo (1907)John Paul Jones (1747)
Top songs of 1979
My Sharona by The KnackBad Girls by Donna SummerDa Ya Think I'm Sexy? by Rod StewartReunited by Peaches & HerbHot Stuff by Donna SummerI Will Survive by Gloria GaynorEscape (The Pina Colada Song) by Rupert HolmesRing My Bell by Anita WardBabe by StyxToo Much Heaven by Bee Gees

Your age is the equivalent of a dog that is 4.22348336594912 years old. (You're still chasing cats!)

Your lucky day is Monday.
Your lucky number is 2 & 7.
Your ruling planet(s) is Moon.
Your lucky dates are 1st, 10th, 19th, 28th.
Your opposition sign is Capricorn.
Your opposition number(s) is 8.

Today is not one of your lucky days!
There are 167 days till your next birthday on which your cake will have 30 candles.

Those 30 candles produce 30 BTUs,
or 7,560 calories of heat (that's only 7.5600 food Calories!) .
You can boil 3.43 US ounces of water with that many candles.
In 1979 there were approximately 3.1 million births in the US.
In 1979 the US population was approximately 203,302,031 people, 57.4 persons per square mile.
In 1979 in the US there were approximately 2,152,662 marriages (10.1%) and 1,036,000 divorces (4.9%)
In 1979 in the US there were approximately 1,921,000 deaths (9.5 per 1000)
In the US a new person is born approximately every 8 seconds.
In the US one person dies approximately every 12 seconds.

In 1979 the population of Australia was approximately 14,602,481.
In 1979 there were approximately 223,129 births in Australia.
In 1979 in Australia there were approximately 104,396 marriages and 37,854 divorces.
In 1979 in Australia there were approximately 106,568 deaths.


Your birthstone is Ruby

The Mystical properties of Ruby
Ruby is said to open one's heart to love. Some lists consider these stones to be your birthstone. (Birthstone lists come from Jewelers, Tibet, Ayurvedic Indian medicine, and other sources)
Carnelian

Your birth tree is

Fir Tree, the Mysterious

Extraordinary taste, dignity, cultivated airs, loves anything beautiful, moody, stubborn, tends to egoism but cares for those close to it,rather modest, very ambitious, talented, industrious uncontent lover, many friends, many foes, very reliable.

There are 339 days till Christmas 2009!
There are 352 days till Orthodox Christmas!

The moon's phase on the day you were
born was waxing gibbous.



Monday, 19 January 2009

yey dapat parcel!!!


hari ini aku dapat satu bungkus barang... dari bekas rakan sekerja aku yang berkerja di Telekom Malaysia ...

bagus tol kawan aku neh!!!

macam tau tau jek aku tak de kalendar...

makaceh!!!

love u meen!!!

izz emir haq - 4 bulan - 17 01 2009

ce pk... cemana izz emir haq leh begini posisi nya...

adakah abgnya yang membantu... atau....

terkejut ibu!!! nasib baik ibu sempat jengah dari dapur!!!


ini gambar di ambil semasa jenjalan di tepi sungai melaka... rasa macam jenjalan kat tepi sungai kelang yang bertembung dengan sungai gombak lak...

cerita di hujung minggu


jenjalan... dah lama tak turun banda hilir... cantik pulak nite view


nuh n nuha

nuh,haziq,abuya,umi ha


makcik sebelah bercerita

hari ini aku penuhi petangku dengan kehadiran makcik (jiran sebelah rumah) yang bertandang ke rumah aku...

berboraklah aku dengan makcik yang telah menjangkau usia nya yang mencecah 55 tahun... memiliki 7 orang anak... yang paling bongsu berusia 10 tahun...

alkisah kami bercerita tentang kasut... sesungguhnya kasut yang makcik jiran sebelah ceritakan itu tentang satu pasang kasut yang di pakai oleh pakcik...

mengapa ye... jeng jeng jeng

makcik bercerita...

dulu pakcik ni masa mula mula kenal makcik kat satu tempat tuh... (nama tempat dirahsiakan)... dia masuk kelas pakai kasut yang dah rongak kat depan... melihatkan gayanya, lagaknya seperti anak orang berada... rambut tersisir rapi... belah tepi... pakaian memang kemas... siap ber"tuck-in"... antara pelajar yang hadir semuanya berpakaian serabai... pakcik seorang sahaja yang berpakaian kemas... hati mak cik terpikat... (wah makcik nih!!! mengimbau kenangan lah pulak kan!!!)

tak semena mena makcik terpandangkan kasut pakcik... "alamak kasut nya bagaikan ternganga seperti buaya nak telan manusia..." (memandai jek nambah ayat eh!!!)

pun begitu makcik tidak kisah... makcik tidak memilih... biarkan buruk luaran jangan dalaman... hati mesti baik...

makcik terus bercerita.... (aku lak sambil sambil melayan anak anak dan membuat minuman petang)

pun begitu lagi makcik dan pakcik tidak terus jatuh cinta selepas pertemuan pertama di kelas itu... makcik dan pakcik berkawan dulu...

pakcik nih memang sempoi... jenis tak kisah... sewaktu sessi bergambar pakcik pakai kasut yang dah ternganga bagaikan buaya nak telan manusia... makcik berbisik kat pakcik... "nak ngorat si ayu takkan pakai kasut ternganga nih..."

pakcik jawab lah (makcik yang cerita)..."apa nak buat, kita bukan orang kaya... mak apak menoreh getah aje..."

lor anak orang tidak berada rupanya... lagak je macam orang kaya... tergelak makcik bercerita...

habis belajar pakcik berkahwin dengan ayu... dapat seorang anak perempuan... namanya lily... kemudian isteri pakcik bernama ayu tu meninggal dunia... keseorangan lah pakcik...

"wah!!! ada can lah makcik nak ngorat pak cik ye?"...seraya aku bertanya

tak de lah... pakcik cari makcik... makcik terimalah.. sebelum makcik terima pakcik , pakcik ajak gi zoo melaka... di situlah pakcik tanya... makcik tidak kisah... sbb makcik dah terpaut pada pakcik sekian lama sewaktu mengaji dulu dulu...

makcik tau pakcik bukan orang kaya... makcik tau pakcik orang susah... teringat lah jugak masa berdating kat zoo melaka dulu...pakcik pakai baju t-shirt yang dah berlubang... kecik je lobangnya... tapi makcik perasaan.. pakai kasut "penguin" lak masa tuh... itupun dah buruk...

memandangkan makcik pun belum kawen... makcik pun terima pakcik...

sewaktu tempoh bertunang tu makcik ada belikan pakcik kasut baru jenama crocodile...top zila masa nih... (mana saya tau makcik... saya lom lahir time tuh)... seronok dengar makcik bercerita...

makcik ajak pakcik pergi kedai... carikan 2-3 helai t-shirt... dan satu helai seluar panjang yang baru...masa tuh makcik keje kilang kat ayer keroh...dapat gaji makcik ajak pakcik shopping... pakcik segan... tapi makcik cakap kat pakcik..."ini hadiah dari yan untuk abang... ambik lah"...

sampai sekarang pakcik simpan lagi kasut n baju yang makcik belikan... hari tu anak anak sibuk nak buang baju lama-lama... pakcik mengamuk... anak anak dah siap bungkus nak buang... pakcik angkut and simpan dalam gerobok balik...

...orang tua mmg gini ek.. suka simpan... dah tak pakai buang lah...

makcik cerita makcik sayang sangat kat pakcik... susah senang alam rumahtangga mereka hadapi sama sama... sekarang makcik dah tak sihat... pakcik stil sayang kan makcik...

.................korang tau... masa makcik jatuh sakit... aku gi lah melawat... mmg pakcik ni baik ah... sampaikan makcik nak ke toilet untuk tujuan buang air besar... pakcik yang uruskan... anak anak ada yang sibuk ke sekolah, ada yang bekerja dan ada yang duk jauh nun di kuala lumpur...

waktu makcik susah nak buang air... sembelit... makcik nangis nangis menahan sakit... pakcik nangis sekali... last last pakcik usaha dengan cara dia sendiri...

and then ada satu hari tuh... makcik pitam... pakcik menangis depan aku dengan anak-anak dia...

tersentuh aku... ada jugak kan suami yang sayang kat isteri sangat sangat... aku lom jatuh sakit lagi... tak tau lah cemana rupa suami aku yang aku sayang sgt tuh... tatkala aku derita sakit...mintak mintak tak nak sakit... biarlah sihat.... nnt nyusahkan orang lain pulak...

-------------

makcik balik lewat petang lah jugak... selesai minum kopi n makan lempeng cicah sambal tumis...

dah lah malas lak nak cite yang lain...

Friday, 16 January 2009

S.W.O.T analysis

berbiacara mengenai hal pengurusan... korang pernah belajar tak topik SWOT nih?...

tetiba plak eh...

ntah...

SWOT Analysis is a strategic planning method used to evaluate the Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats involved in a project or in a business venture. It involves specifying the objective of the business venture or project and identifying the internal and external factors that are favorable and unfavorable to achieving that objective.


Plan Strategi... melaka konon nya nak maju... bagus le... teringin aku nak kuar ke banda melaka tanpa bersesak di jalan bendahara... konon konon naik LRT... star ke putra ke tak kisah ah... kalau tak melalui jalan bendahara pun pusing ikut jalan lain tetap sesak... like a bottle neck... huh!!!

boleh ke melaka ada LRT?... huhu... adakah dengan adanya LRT ini maka bertambah lah produk pelancongan di Melaka?... ermmm ermmm... ya ALI RUSTAM... mampukah jentera kerajaan mu mengaplikasi kan ini LRT?... kalau boleh pathway dia lalu jalan gapam (seri negeri)...MITC... lalu ozana... bukit katil... perigi hang tuah... masuk semabok lalu padang temu masuk melaka raya..masuk banda hilir... wah wah wah... kata nak maju... tahun depan je lagi... tingkat infrastktur!!! kemudahan bas amatlah susah di bukit katil ini... kena menapak plak ke JPJ...

kadang kadang nak naik kereta tak feel n tak kick the aroma of jenjalan...

nak lempeng ke nak lempang?...


le lempeng le xillix


salam sejahtera... assalamualaikum...

semalam tukang masak tetiba teringin nak makan waffle... tapi mana ada org jual waffle kat taman perumahan ni kan... terfikir pulak nak buat lempeng atau pancake... tu yang buat lempeng semalam... kali ini bukan dengan sambal tumis pencicahnya... tapi digantikan butter o mentega dengan chocolate syrup... sedap juga...

resepi nya ialah:
125 gm mentega
60 gm gula kastor
4 biji telur
250 gm tepung naik sendiri
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml susu segar
esen vanila
sedikit garam

Cara
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu.
2. Campurkan esen vanila dengan susu. Masukkan susu sedikit demi sedikit diikuti tepung gandum.
3. Panaskan kuali leper dan tuang adunan pancake di atasanya.
4. Setelah masak bolehlah dihidangkan bersama jem, madu mentega atau sirap.

memandangkan aku tak ikut bulat bulat resepi di atas maka pancake aku jadi lah lempeng... rasa mmg sedap.. sbb lembut je...

Wednesday, 14 January 2009

wah!!! murahnya rezeki dia

ehem ehem!!! senyum sikit.... jangan bermuram durja!!! walaweiii!!!

kawan aku si juejune dapat tawaran kerja... waaaaaaaaaaaaaaaa.... bestnye... dah lah tempat lama, bos dia nak sgt sgt dia keje balik... tup tup dapat pulak keje yang lebih bagus... dah tu business pun masyukkkk tuh!!!

juejune!!! tahniah eh!!!

moga kebahagiaan diberkati... amin...

oh !!!!

di petik bulat-bulat dari: utusan malaysia

Siapa Yahudi? Siapa Orang Islam?


SEJAK 18 hari ini seluruh dunia meratap gara-gara kezaliman Israel. Tentera Zionis terus-menerus mengebom, mengganyang rakyat Palestin. Israel, nampaknya terlalu berkuasa.

Saya tidak 'berkuasa' lagi untuk mengulas panjang mengenai peperangan sebelah pihak itu. Tapi saya ingin berkongsi dengan pembaca sekelian, siapa sebenarnya Yahudi ini dan mengapa mereka terlalu berkuasa.

Kita harus kaji secara akademik, ilmiah untuk mengetahui siapa mereka ini.

Saya amat tertarik dengan tulisan seorang penulis bebas, yang juga Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan dan Kajian Keselamatan (CRSS) Pakistan, Dr. Farrukh Saleem (rujuk http://www.masada2000.org/Powerful-Jews.html) mengenai soal tersebut. Jadikanlah tulisan itu sebagai tatapan dan renungan kita semua - ke mana kita dan ke mana umat Islam harus pergi selepas ini. Dan, siapa yang harus disalahkan? (Nota: Sedikit sebanyak ia juga akan menjawab surat-surat dan SMS yang dihantar untuk ruangan Forum, Utusan Malaysia yang meminta ditonjolkan apakah produk di belakangnya Yahudi).

Begini tulisan beliau:

Hanya ada 14 juta Yahudi di muka bumi ini; tujuh juta di Amerika, lima juta di Asia, dua juta di Eropah dan 100,000 di Afrika. Bagi setiap orang Yahudi ada 100 orang Muslim (1:100). Namun, jika dicampur semua sekali, Yahudi lebih 100 kali berkuasa daripada orang Islam. Mengapa ini berlaku?

Siapa mereka ini?

Nabi Isa (Jesus of Nazareth) ialah Yahudi. Albert Einstein, saintis zaman moden paling terkemuka dan disebut oleh majalah Time sebagai 'Manusia Abad ini' ialah seorang Yahudi; Sigmund Freud - melalui teori id, ego dan super-ego ialah bapa psikoanalisis, juga seorang Yahudi; begitu juga Karl Marx, Paul Samuelson dan Milton Friedman.

Selain mereka banyak lagi orang Yahudi yang hasil kebijaksanaan mereka berupaya menghasilkan keperluan untuk kita semua: Benjamin Rubin memperkenalkan jarum suntikan pelalian.

Johas Salk mereka vaksin polio yang pertama. Gertrude Elion mencipta ubat melawan leukemia. Baruch Blumberg mencipta vaksin Hepatitis B. Paul Ehrlich menemukan rawatan untuk siflis. Elie Metchnikoff menang Hadiah Nobel untuk penyakit berjangkit. Bernard Katz menang Hadiah Nobel kerana kajian mengenai transmisi neuromuskular.

Andrew Schally penerima Nobel dalam kajian endokrinologi (berkaitan sistem endokrin dan kencing manis). Aaron Beck menemui terapi kognitif (rawatan mental, kesugulan dan fobia).

Gregory Pincus membangunkan pil perancang keluarga yang pertama. George Wald menang Nobel bagi kajian mata manusia, Standley Cohen dianugerahi Hadiah Nobel dalam kajian embriologi (kajian janin dan perkembangannya). Willem Kolff mencipta mesin dialisis (mencuci) buah pinggang.

Sejak 105 tahun, 14 juta Yahudi menang 15 dozen Hadiah Nobel, sementara tiga dimenangi oleh 1.4 bilion umat Islam.

Stanley Mezor mencipta mikrocip pertama. Leo Szilards membangunkan reaktor rangkaian nuklear pertama; Peter Schultz (kabel gentian optik); Charles Adler (lampu isyarat); Benno Strauss (besi tahan karat - stainless steel); Isador Kisee (sistem suara di pawagam); Emile Berliner (mikrofon untuk telefon) dan Charles Ginsburg (alat pita rakaman).

Saudagar jenama terkaya dunia juga dikuasai Yahudi iaitu Ralph Lauren (Polo), Levis Strauss (Levi's Jeans), Howard Schultz (Starbuck's), Sergey Brin (Google), Michael Dell (Dell Computers), Larry Ellison (Oracle), Donna Karan (DKNY), Irv Robbins (Baskin & Robbins) dan Bill Rossenberg (Dunkin Donuts).

Richard Levin, presiden universiti tersohor Yale Universiti ialah seorang Yahudi. Henry Kissinger, Joseph Lieberman dan Madeleine Albright (bekas-bekas Setiausaha Negara AS); Alan Greenspan (bekas pengerusi Rizab Persekutuan AS di bawah Reagan, Bush, Clinton dan Bush); Maxim Litvinov (bekas Menteri Luar Soviet Union); David Marshal (bekas Ketua Menteri pertama Singapura); Isaac Isaacs (bekas Gabenor Jeneral Australia); Benjamin Disraeli (negarawan dan penulis Britian); Yevgeny Primkov (bekas Perdana Menteri Rusia dan bekas jeneral KGB); Jorge Sampaio (bekas Presiden Portugal); Herb Gray (bekas Timbalan Perdana Menteri Kanada); Pierre Mendes (Perdana Menteri ke-143 Perancis); Michael Howard (bekas Setiausaha Negara British); Bruno Kreisky (bekas Canselor Austria) dan Robert Rubin (bekas Setiausaha Perbendaharaan AS).

Dalam dunia media, orang Yahudi yang terkemuka ialah Wolf Blitzer (CNN); Barbara Walters (ABC News); Eugene Meyer (Washington Post); Henry Grunwald (Ketua Editor Time); Katherine Graham (penerbit The Washington Post); Joseph Lelyyeld (Editor Eksekutif, The New York Times) dan Max Frankel (The New York Times).

Dermawan dan penyangak mata wang, George Soros ialah Yahudi. Dia menderma AS$4 bilion untuk membantu ahli sains dan universiti serata dunia.

Walter Annenberg menderma untuk membina ratusan perpustakaan berjumlah AS$2 bilion.

Di Olimpik, Mark Spitz membolot tujuh pingat emas. Lenny Krayzelburg ialah pemegang tiga kali pingat emas Olimpik. Spitz Krayzelburg dan Boris Becker adalah Yahudi.

Tahukah anda bahawa pelakon pujaan Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Cystal, Woody Allen, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Willian Shatner, Jerry Lewis dan Peter Falk semuanya Yahudi?

Tambahan lagi, Hollywood sendiri diwujudkan oleh orang Yahudi. Antara pengarah dan penerbit, Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling (Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1- 2-3), Michael Man (Starsky and Hutch), Milos Forman (One Flew Over The Cuckoo's Nest), Douglas Fairbanks (The Thief Of Baghdad) and Ivan Reitman (Ghostbusters) - semuanya adalah Yahudi.

Mempengaruhi

Washington yang merupakan ibu negara Amerika Syarikat, mempunyai satu pertubuhan lobi yang amat berkuasa. Ia dikenali sebagai Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Amerika Israel (AIPAC) yang berupaya mempengaruhi Kongres meluluskan resolusi memuji dan 'membuat apa saja' demi Israel.

Tahukah lagi bahawa William James Sidis dengan IQ 250-300 ialah manusia tercerdik. Dia ialah Yahudi.

Jadi, mengapa mereka ini terlalu berkuasa?

Jawapannya: Pendidikan, pelajaran, ilmu.

Mengapa umat Islam terlalu lemah?

Dianggarkan 1,476,233,470 Muslim di atas muka bumi Allah ini. Satu bilion di Asia, 400 juta di Afrika, 44 juta di Eropah dan enam juta di Amerika. Setiap lima insan manusia ialah Muslim. Setiap seorang Hindu ada dua orang Islam, setiap seorang Buddha ada dua orang Islam dan setiap seorang Yahudi ada beratus orang Islam. Mengapa orang Islam terlalu lemah?

Ini jawapannya: Terdapat 57 negara anggota OIC dan jika dicampur semua cuma ada kira-kira 500 buah universiti; atau sebuah universiti untuk setiap tiga juta orang Islam.

AS mempunyai 5,758 universiti dan India ada 8,407. Pada 2004, Shanghai Jiao Tong Universiti membuat kajian 'Kedudukan Akademik Universiti-universiti Dunia' - dan menakjubkan - tiada satu pun universiti-negara Islam yang berada di puncak 500.

Data yang dikumpul dari UNDP, tahap celik huruf di negara maju ialah hampir 90 peratus dan 15 negara itu mempunyai 100 peratus celik huruf. Negara majoriti penduduk Islam, purata kadar celik huruf ialah sekitar 40 peratus dan tiada negara yang mempunyai 100 peratus semuanya celik huruf.

Sekitar 98 peratus penduduk di negara maju menamatkan sekurang-kurang sekolah rendah, sementara hanya 50 peratus di negara majoriti Islam. Sekitar 40 peratus penduduk di negara maju memasuki universiti, sementara hanya 2 peratus di negara majoriti Islam.

Negara-negara majoriti Islam mempunyai 230 ahli sains bagi setiap (per) sejuta penduduk. Di AS 4,000 per sejuta, Jepun 5,000 per sejuta. Di seluruh negara Arab, penyelidik sepenuh masa ialah 35,000 dan hanya 50 juruteknik per sejuta (berbanding di negara maju 1,000 juruteknik per sejuta).

Negara Islam membelanjakan 0.2 peratus daripada KDNK untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) sebaliknya, di negara maju membelanjakan 5 peratus daripada KDNKnya.

Kesimpulan: Dunia Islam kurang keupayaan untuk menghasilkan ilmu pengetahuan.

Akhbar harian yang dibaca oleh setiap 1,000 orang dan jumlah judul buku yang dibaca oleh setiap sejuta orang adalah dua angka tunjuk bagi menentukan sama ada ilmu pengetahuan disalurkan ke dalam masyarakat.

Di Pakistan, hanya ada 23 akhbar harian per 1,000 rakyat Pakistan sementara nisbah di Singapura ialah 360. Di UK, jumlah judul buku per juta orang ialah 2,000 sementara di Mesir ialah 20.

Kesimpulan: Dunia Islam gagal menyalurkan ilmu pengetahuan.

Yang menariknya, jumlah terkumpul KDNK tahunan 57 buah negara ahli OIC ialah di bawah AS$2 trilion. Amerika sahaja, menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai AS$12 trilion, China AS$8 trilion, Jepun AS$3.8 trilion dan Jerman AS$2.4 trilion.

Pengeluar minyak yang kaya, Arab Saudi, UAE, Kuwait, Qatar secara rangkuman menghasilkan barangan dan perkhidmatan (rata-rata minyak) bernilai AS$500 bilion; Sepanyol sahaja menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai lebih AS$1 trilion, Poland AS$489 bilion dan Thailand AS$545 bilion.

Jadi, mengapa orang Islam tidak berkuasa dan orang Yahudi paling berkuasa?

Jawapannya ialah: Kurangnya ilmu. Kurangnya pendidikan dan kurangnya pelajaran.

gulai nanas ikan masin


nama masakan: gulai nanas ikan masin


hari ini tukang masak berkerja keras di dapur. bekerja keras demi perut-perut yang perlu diisi... hari ini tukang masak masak lauk gulai nanas ikan masin... tukang masak beli nanas di pasar malam kat ayer keroh dengan harga sebiji RM1.70... ikan masin dari jenis ikan kurau juga dibeli di pasar malam yang sama... sekeping je beli... yang sekeping itu berharga RM2.90...

wah... lapo balik bila tengok gambar itu... uit... "jaga jaga cik sabariah"... kawalan makanan perlu dipantau...

resepi nya mudah aje...

bahan bahan:
bawang kecil (kalau tak mo pun ok.. lagi nyengat), cili api segenggam dikisar bersama 1 inci kunyit hidup dan juga santan segera brand ayam brand (aku tambah secawan air)...
ikan masin (ikan kurau ... kalau tak de sepat pun boleh)
nanas sebiji (kalau malas nak kupas n banyak sgt duit tuh kan beli nanas dlm tin)
kemudian tuangkan kesemua yang telah dikisar ke dalam periuk... masukkan ikan masin dan nanas... api nak perlahan ek!!! kacau ye... rasa kurang masin tambah garam.. nak tambah rasa... buh ar AJI.... sebetolnya monosodium glutamat...dah didih... hidang...

***ikan masin rendam dulu ye.... dalam 15 minit
***nanas tu pulak aku (panggil apa ek...) erm.. erm... aku layurkan (masuk dlm periuk yang ada air n biar didih...then toskan...)

tukang masak masakmenu asas yang lain juga iaitu ayam goreng berempah... dan juga sup ayam sepesel utk anak tukang masak...

pagi tadi tukang masak bersama anak lelaki nya makan lempeng cicah sambal... sedap....

korang tau ke lempeng tu apa?...

resepi lempeng ni tukang masak alter sikit resepinya memandangkan susu tak de tukang masak gantikan santan...dan ditambah sebiji telur... dikisar bersama dengan tepung gandum dan air...
lempeng bukan susah no nak buat!!!

<<>>
ok lah hari ini dengan penuh tekad aku nak isi borang cikgu ganti n nak kol JTR... aku lupa password da...bye

Tuesday, 13 January 2009

boikot?

cemana nak boikot... ce baca artikel dari duan says:

yang mana perlu diboikot? di link ini
--->>>http://duansays.blogspot.com/2009/01/yang-mana-perlu-diboikot.html

juga... boikotlah hedonisme; its truly america! http://www.al-adib.net/

http://www.al-adib.net/2009/01/12/boikotlah-hedonisme-it%e2%80%99s-truly-america/

israel tidak akan berkekalan???

http://www.darulnuman.com/mhikmah/yahudi.html

Mengenal Siapa Yahudi

Negara Haram Israel Tidak Akan Berkekalan

Sejarah telah membuktikan bahawa kaum Yahudi merupakan kaum yang sentiasa ditindas dan ditekan. Peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang zaman semenjak dari zaman Nabi Allah SWT Musa a.s. sehinggalah zaman mereka berada di Palestin selepas itu sentiasa menyaksikan pembunuhan kaum Yahudi secara beramai-ramai oleh musuh-musuh mereka.

Melalui peristiwa-peristiwa yang berlaku itu, kita selaku umat Islam yakin bahawa kependudukan mereka secara haram di negara Palestin akan berakhir tidak lama lagi.

Mereka akan dihalau keluar dari negara itu sama sepertimana datuk nenek mereka dipaksa keluar dari negara itu. Perkara ini telah dijanjikan oleh Allah SWT menerusi banyak ayat al-Quran, contohnya dalam surah Al-A'raf ayat 167 yang bermaksud:

"Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu memberitahu: Bahawa sesungguhnya Ia akan menghantarkan kepada kaum Yahudi itu, (terus menerus) hingga hari kiamat, kaum-kaum yang akan menimpakan mereka dengan azab sengsara yang seburuk-buruknya (disebabkan kejahatan dan kekufuran mereka). Sesungguhnya Tuhanmu amat cepat azab seksa-Nya, dan sesungguhnya Dia juga Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

Kejahatan Bangsa Yahudi Menurut Al-Quran

Ayat di atas menyebutkan bahawa azab dan tekanan akan terus menimpa mereka hingga ke hari kiamat. Berita-berita masa lampau tentang mereka sebelum Islam perlu diberitahu kepada mereka agar mereka sedar bahawa masa tersebut akan tiba dan kebenaran isi kandungan al-Quran sebagai wahyu Ilahi akan terbukti.

Ayat-ayat seperti ini memberi satu kekuatan berupa sokongan moral kepada umat Islam secara amnya dan bangsa Arab Islam khasnya agar berusaha memperkuatkan diri ke arah merealisasikan fakta ini.

Penindasan Ke Atas Yahudi Sebelum Islam

Tersebut dalam lipatan sejarah penjajahan ke atas Yahudi telah dimulakan oleh Raja Fir'aun Nikho dari Mesir. Selepas itu untuk kali keduanya mereka telah dijajah lagi oleh Raja Nabukadnesar (Bukhti-Nashar) dari Babil. Semasa penjajahan tersebut, raja dan tenteranya telah membinasakan habis-habisan Jerussalam termasuk Baitul Maqdis yang didirikan oleh Nabi Sulaiman a.s. dan menawan majoriti rakyatnya .

Inilah yang disebutkan oleh Allah SWT dalam ayat surah al-Isra' ayat yang bermaksud:

"Dan Kami menyatakan kepada Bani Israel dalam Kitab itu: "Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau. Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat ganas serangannya lalu mereka rnenjelajah di segala ceruk rantau (membunuh dan membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku".

Seterusnya pada tahun 203 sebelum Masihi pula menyaksikan penjajahan yang lebih teruk oleh raja-raja Syria malahan membawa kepada penahanan Yahuza yang menjadi raja Yahudi pada masa itu. Orang-orang lelaki dijadikan hamba abdi, manakala cukai-cukai yang tinggi turut dikenakan ke atas mereka.

Tidak cukup di situ Allah SWT membinasakan mereka apabila Rom menjajah pula selepas itu. Negara Palestin telah dimasukkan di bawah negara mereka. Pada tahun 70 Masihi, golongan Yahudi telah melakukan pemberontakan ke atas penjajah mereka iaitu Rom. Pemberontakan ini menemui jalan buntu. Akibatnya Rom telah mengeluarkan arahan kepada gabenornya di situ yang bernama Titus untuk membakar rumah-rumah ibadat Yahudi dan membunuh kebanyakan penduduk Yahudi dan menjual yang lainnya sehagai hamba.

Tidak lama selepas itu, Jerussalem pesat membangun semula. Kaum Yahudi mengambil kesempatan untuk memberontak buat kali kedua tetapi masih gagal. Adrian yang menjadi raja Rom akhirnya memerintahkan agar bandar Jerussalem dimusnahkan habis-habisan dan rakyatnya dibunuh. Ditaksirkan lebih 500,000 jiwa telah terkorban dalam peristiwa itu .

Penindasan Ke Atas Yahudi Selepas Islam

Apabila Nabi Muhammad SAW berhijrah ke Madinah, kaum Yahudi telah menyusun beberapa konspirasi jahat ke atas Islam. Akibatnya, pelbagai tindakan tegas telah dikenakan terhadap mereka sehingga membawa kepada pembunuhan beramai-ramai kaum Yahudi dan pengusiran keluar dari negara Islam Madinah.

Kemudian di akhir kurun ke 13, penindasan ke atas mereka masih berterusan. Pada kali ini negara Eropah pula yang bertindak menekan mereka. Sejarah telah menunjukkan bahawa kaum Yahudi pernah dibunuh di Sepanyol dan Portugal. Bahkan kepercayaan agama Kristian lama beranggapan bahawa menekan Yahudi adalah melambangkan keimanan yang sebenarnya.

Tekanan yang dihadapi menyebabkan Yahudi mencari perlindungan di Andalus. Pemimpin-pemimpin Islam di Andalus pada waktu itu memberi perlindungan politik kepada Yahudi sebagai satu cara untuk berdakwah kepada mereka. Namun panas yang disangka sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari. Nikmat perlindungan rupa-rupanya tidak lama. Penganut-penganut Kristian telah berjaya menundukkan kuasa Islam di Andalus. Sekali lagi penyembelihan orang-orang Yahudi berlaku secara beramai-ramai. Mereka di halau keluar dari bandar-bandar seperti Balensia, Qordova, Gibraltar, Barcelona dan juga dari tempat-tempat lain. Seorang paderi besar Katolik di situ yang bernama Hernando Martins telah menyampaikan ucapan anti Yahudi dan mengarahkan agar unsur-unsur termasuk penganutnya dihapuskan.

Peperangan Salib telah meletus di Andalus dan kebanyakan orang yahudi dihapuskan. Ramai dari kalangan mereka telah dipaksa memeluk Kristian. Dalam tempoh kurang dari 3 bulan, setiap individu yang enggan masuk Kristian akan dihalau ke tempat lain luar dari Andalus. Sesiapa yang melanggar perintah akan dihukum bunuh .

Kebanyakan orang Yahudi yang enggan memeluk Kristian telah meninggalkan Andalus. Malangnya di tengah jalan para lanun telah menangkap mereka dan mereka dijadikan hamba untuk diperniagakan. Sesiapa yang terlepas pula jarang yang dapat hidup kerana diserang kelaparan dan penyakit berjangkit seperti taun dan lain-lain.

Walaupun menghadapi pelbagai penindasan, golongan Yahudi akhirnya berjaya juga menaja satu perhimpunan yang menghimpunkan sekitar 80,000 orang ahli. Mereka mengambil keputusan untuk berhijrah ke Portugal setelah mendapat pelawaan rajanya yang beragama Kristian dan bersikap terbuka. Setibanya di sana, raja yang selama ini bersikap terbuka, tiba-tiba berubah menjadi anti Yahudi selepas dipengaruhi golongan gereja yang selama ini menentang mereka. Semua golongan lelaki dewasa Yahudi telah dipaksa meninggalkan negara Portugal, manakala wanita dan anak-anak dipaksa menukar agama kepada Kristian.

Tekanan dan kezaliman ke atas Yahudi sebenarnya tidaklah terbatas di negara-negara seperti Sepanyol, Portugal dan Rom sahaja.

Malahan semua negara Eropah Kristian telah mengambil sikap anti-Yahudi secara terang-terangan. Di bawah dinyatakan peristiwa-peristiwa kezaliman yang berlaku keatas golongan Yahudi:

  1. Di England, King Edwaard telah menghalau Yahudi beramai-ramai pada tahun 1290.
  2. Di Perancis, King Phillip telah menghalau mereka dari Perancis pada tahun 1306. Menurut fakta sejarah, Raja Phillip kemudiannva telah membenarkan sebahagian daripada mereka untuk pulang ke Perancis selepas itu, tetapi keputusan diambil untuk menghalau semula mereka pada tahun 1394.
  3. Di Hungary, golongan Yahudi telah dibuang negara beramai-ramai. Tetapi mereka memberanikan diri pulang semula sebelum dihalau kembali pada tahun 1582.
  4. Di Belgium, mereka dihalau beramai-ramai pada tahun 1370.
  5. Di negara Czechoslovakia pula, puak Yahudi dihalau pada tahun 1380. Mereka kembali semula untuk bermastautin pada tahun 1592. Malangnya pada tahun 1744, Queen Maria Theressa telah mengarahkan agar dihalau semula golongan Yahudi tersebut.
  6. Di negara Austria pula, Raja Bright ke-5 telah menghalau mereka dari negara itu pada tahun 1420.
  7. Di Holland, mereka dihalau dari Outricht pada tahun 1444.
  8. Di Itali, mereka dihalau dari Napoli dan Sardina pada tahun 1540.
  9. Di Jerman, golongan Yahudi dihambat dari Bavaria pada tahun 1551. Kemudian telah berlaku penindasan secara berterusan ke atas mereka oleh masyarakat berfahaman Nazi. Beratus ribu Yahudi telah terkorban dalam keganasan itu.
  10. Di Rusia pula, rakyat tempatan telah berkerjasama menghalau orang-orang Yahudi pada tahun 1510. Golongan Yahudi beransur-ansur pulang selepas itu dengan harapan penduduk tempatan telah memaafkan mereka. Namun begitu, tekanan masih berterusan sehingga tentera Rusia turut masuk campur untuk menyembelih mereka beramai-ramai di Ukraine sepanjang tahun 1919.

Menurut kajian, lebih dari 100,000 Yahudi telah diragut nyawanya termasuk lelaki dan perempuan serta anak-anak mereka. Jalanraya telah dibasahi dengan darah mereka. Tentera telah melakukan kekejaman di luar batasan pemikiran manusia di samping mencincang lumat anggota badan mereka.

Mengapa Yahudi Ditindas?

Antara sebab penindasan dilakukan ke atas mereka adalah kerana sikap sombong dan tidak setia pada perjuangan. Masyarakat Kristian Eropah menyedari sikap yang ditunjukkan itu. Golongan Yahudi merupakan golongan yang tidak pernah kenal erti berterima kasih. Walaupun hanya menumpang di negara orang, perangai mereka tidak ubah seperti tuan yang memeras dan menganiaya golongan peribumi negara itu. Kemahiran berniaga telah menjadikan golongan Yahudi sombong dan tidak berperikemanusiaan.

Orang yang meminjam dan berurus niaga dengan mereka terjebak dalam sistem riba. Ekonomi yang berasaskan riba telah dimulakan oleh korporat-korporat Yahudi yang berjaya untuk memastikan terus menjadi kaya tanpa memikirkan nasib si miskin.

Perkara ini tidaklah menghairankan kerana menurut kepercayaan mereka seperti yang dijelaskan di dalam 'Talmud' iaitu tafsiran kepada kitab 'Taurat', ada dinyatakan secara terang-terangan bahawa riba halal dengan urus niaga bersama bukan Yahudi. Ini disebabkan Yahudi adalah anak-anak Allah SWT, manakala selain mereka adalah binatang berupa anjing dan babi. Justeru itu, mereka berhak melakukan apa sahaja demi kepentingan peribadi.

Disebut dalam Talmud lagi:

  • Pemilikan harta-harta oleh selain Yahudi adalah tidak sah. Jadi sesiapa sahaja di kalangan Yahudi boleh merampas hak tersebut.
  • Allah SWT (SWT) menganugerahkan ke atas mereka hak untuk bertindak sesuka hati ke atas bangsa-bangsa lain.
  • Kedudukan Yahudi ke atas bangsa-bangsa lain sama seperti kedudukan manusia ke atas binatang. Bangsa-bangsa lain memiliki sifat-sifat kebinatangan. Tiada siapa yang dapat mengajar mereka melainkan Yahudi.
  • Riba diharamkan sesama Yahudi, tetapi dihalalkan kepada selain mereka. Malahan menurut perlembagaan Talmud itu, HARAM memberikan pinjaman kepada bangsa lain tanpa dikenakan riba.

Penaklukan Palestin Oleh Rejim Haram Yahudi

Sebab utama penaklukan negara Palestin sebenarnya berpunca dari perancangan yang teliti oleh Persatuan Freemason Antarabangsa. Freemason melihat usaha begini penting bagi mengelakkan pupusnya spesis Yahudi dari persada dunia.

Takdir Allah SWT membenarkan mereka berjaya menakluk Palestin dengan restu gerakan Kristian sedunia dan bantuan mereka. Perkara ini berlaku dalam keadaan orang-umat Islam terutamanya masyarakat Arab sedang lalai. Persoalannya, sampai bilakah mereka akan berjaya mendominasi negara yang kecil itu. Mereka perlu waspada kepada masyarakat Arab yang berjumlah lebih 100 juta orang itu yang sentiasa mengingati sejarah buruk antara mereka dan Yahudi sepanjang zaman. Masa jua yang akan menentukan segala-galanya.

Penutup

Janji Allah SWT akan sampai bagi memastikan Islam akan tinggi semula dan musuh-musuh Islam terutamanya Yahudi akan kembali ke era kesusahan dan penindasan seperti keadaan asal mereka.

Kita meyakini usaha mereka mengumpulkan bangsa mereka di tengah-tengah negara umat Islam itu akan berakhir dengan penghapusan mereka secara terus dari muka bumi Allah SWT ini. Ini bersesuaian dengan maksud sebuah hadith sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim:

"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-umat Islam berperang dengan orang-orang Yahudi (di sebuah tempat). Orang-umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar membunuh orang-orang Yahudi itu, kecuali pokok 'Gharqad', kerana ia adalah pokok Yahudi".

Janji Nabi pastinya benar. Peristiwa ini akan berlaku bagi menamatkan siri pengkhianatan Yahudi terhadap Islam dan manusia secara keseluruhannya.#

Mari belajar...



"Palestin juga menjadi tempat yang dijadikan pintu masuk bagi perjalanan ke tempat-tempat jiran. Ia menjadi jambatan penghubung bagi manusia sejak dahulu kala, sebagaimana ia juga menikmati lokasi sentral yang memikat seluruh orang yang mau bermukim dan hidup dalam kemakmuran. Maka dari itu sangat alami kalau Palestin menjadi pusat bagi kerakusan banyak orang yang ingin berkuasa dan mengeksploitasi keistimewaannya."

dipetik: http://ms.wikipedia.org/wiki/Palestin

Palestin terbahagi kepada dua kawasan utama:
  1. semenanjung gaza
  2. tebing barat
lagi utk pemahaman aku:

Sejak tahun 2006, pihak Palestin telah dipecah belah oleh konflik antara dua puak yang utama: Fatah, parti yang terbesar, dan Hamas, sebuah kumpulan militan Islam. Oleh sebab itu, wilayah yang dikuasai oleh Pihak Berkuasa Nasional Palestin (kerajaan interim Palestin) berpecah belah antara Fatah di Tebing Barat dengan Hamas di Jalur Gaza. Ini terbukti menimbulkan masalah kerana Hamas dianggap sebagai sebuah pertubuhan pengganas oleh Israel dan banyak negara yang lain.[6] Oleh itu, walaupun Hamas memenangi pilihan raya Palestin 2006, ia tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam sebarang perundingan rasmi.


tentang Israel: http://www.infoplease.com/ipa/A0107652.html

israel vs yahudi

israel ialah negara


yahudi ialah bangsa

zionis
Zionisme merupakan gerakan politikal antarabangsa yang menyokong tanahair untuk Orang Yahudi di Tanahair Israel. Walaupun asal usulnya adalah lebih awal, gerakan tersebut secara rasmi didirikan oleh wartawan Austria Theodor Herzl pada lewat abad kesembilanbelas.[97] Gerakan antarabangsa tersebut akhirnya berjaya dalam mendirikan Negeri Israel pada 1948, sebagai dunia pertama dan satu-satunya Negeri Yahudi moden. Ia terus secara primer sebagai penyokong untuk negeri dan kerajaan dari Israel dan status berterusanya sebagai tanahair untuk orang Yahudi.[98] Dihuraikan sebagai "nasionalisme diaspora,"[99] penyokongnya menganggapnya sebagai gerakan pembebasan kebangsaan iaitu sasarannya adalah keazaman-sendiri dari orang Yahudi.[100]

disalin dan ditempel: http://ms.wikipedia.org/wiki/Yahudi

bebel di pagi hari

wah bosannya... nak baca paper online pun malas... pagi pagi dh bangun buat sarapan bermenu kan nasi lemak sampai suami aku yang aku syg sgt tuh (baca statement ni dlm nada menjengkilkan supaya korang tak meluat bila baca..ok!) mengantuk pulak bila dah makan nasi lemak... byk sgt ke santan sampai suami aku yang aku syg sgt tuh boleh lemau pagi ini

anak anak masih lena...

ibunya terkapar tak tau nak buat apa... nak baca tentang isu palestin... sungguh membosankan (tak suka sebenarnya...)

so berblog lah kejap...

korang tgk resepsi mawi ekin di astro?... aku tengok...walaupun meluat... biasalah kan...

cantek pulak si ekin tuh ya!... manis bertudung (bila lah aku nak bertudung nih)...

moga kekal abadi...

....................

Sunday, 11 January 2009

lagi byk aku merayau... lagi aku blur...

pergh... dari satu blog ke satu blog aku merayau n singgah menyinggah... dari satu artikel ke satu artikel aku baca... baru sekerat aku baca aku dah tak paham...

tension pulak bila baca tak faham... ha ha ha...

hamas (hampas) lah ... fatah (patah)lah... zionis lah... israel lah... palestin lah...hizbullah lah...

weh duduk ler diam diam kat bumi sendiri... nak berebut buat apa...

serang buat apa...

nyiksa je...

berat kepala nih... jap lagi kompem aku cari kertas n pensel aku nak faham apa sebenarnya yang aku tak faham...

dari sehari ke sehari nak faham apa masalah dorang tap pk balik... masalah aku snediri tak selesai... keje menimbun

palestin oh palestin!!!

alkisah haziq amirul haq

mickey mouse clubhouse



Hot dog! (Hot dog)
Hot dog!

Hot dog, hot dog, hot diggety dog
Now we got ears, it's time for cheers

Hot dog, hot dog, the problem's solved
Hot dog, hot dog, hot diggety dog

Hot dog, hot dog, hot diggety dog
It's a brand new day
Whatcha waiting for?
Get up, stretch out, stomp on the floor

Hot dog, hot dog, hot diggety dog
Hot dog, hot dog, hot diggety dog
We're splitting the scene
We're full of beans

So long for now from Mickey Mouse (That's me!)
And the Mickey Mouse Clubhouse

LITTLE EINSTEINS



"We're going on a trip in our favorite rocket ship,
Zooming through the sky... Little Einsteins
Climb aboard, get ready to explore
There's so much to find, Little Einsteins.
We're going on a mission, start the countdown 5, 4, 3,2,1
Everyone to rocket, rev it up now RRRRRRRRRRRRRRR
We're going on a trip in our favorite rocket ship
Zooming through the sky, Little Einsteins
climb aboard, get ready to explore
There's so much to find, Little Einsteins
come On - Let's Go - Little Einsteins
We need you, Little Einsteins"

POCOYO




P/S: memandangkan haziq suka sangat dengan rancangan kartun di atas... dan memandangkan aku tidak tau lirik lagu itu... so malam ini aku cari... cari bersama haziq amirul haq...

kenapa aku cari... sbb sng aku nak nyanyi bila haziq amirul haq ajak ibu dia menari dan menyanyi bersama dia tatkala menonton...

Friday, 9 January 2009

apa itu

Hizbullah, Hamas dan Fatah

rejim zionis

israel

gaza

palestin

kawasan israel

(((baru je nak menelaah))))

tergendala

to be continue

*wink*

giant...aku tak suke


hurm... dah lama aku nak cerita pasal service kat giant... sepanjang aku pergi sana... ada aje yang tak kena...

kenapa aku nak cerita pulak kan... aku cerita sbb pencari nafkah ajak boikot itu tesco

sbb aku dah biasa dengan tesco... so far ok... walau ada cacat cela sana sini tapi hati aku tak sakit sgt seperti mana aku membeli barang dan membelah duit kat giant..


lokasi: Giant Hyper Market, No. 2 Jalan BU 4, Taman Bachang Utama,Melaka

kes pertama:
masa tuh bila eh... haziq amirul haq kecil lagi... yang tak best... uncang beg baby tak dibenarkan bawa masuk... dah lah dalam tuh ada kain, pampers... segala macam...

peh tu minah guard aka makcik guard...suh aku letak kat kaunter beg...

aku letak lah...

yang hangin satu badan...

girl nih ha...

aku ty bebaik... dia leh jawab..."eh mestilah!" aku hangin ler... menengking pulak tuh... engkau tgh berkerja yang menggedik berborak tu pesal...

tak pe.. aku ce sedaya upaya nak amik nama dia... nak report kan CS through emel... tak dapat pulak... dia toleh belakang...

ah aku tak kira aku tetap buat aduan... tapi biasalah kan... sekadar tempek kat website je... dorang peduli apa kalau ada yang komplen...

kes kedua:

kali ini aku pun tak ingat... tak kuasa aku nak ingat...

bukak kaunter bayaran 7 je rasanya... yang membeli kemain ah ramai... nak pulak Giant tengah buat promosi PWP (purchase with purchase)...

beratur punya lah panjang...

kat kaunter informasi ke hape ntah... tukang cakap dok announce mintak mana mana management trainee turun padang tolong mana patot... jenuh aku dengar... berkali kali annouce...tapi hampeh

kes ketiga:

baru lagi...

masa nak gi bayar... ada sorang chinese girl ty... dia ty baik je... soft je suara dia...

cashier tu leh jawab... "tak boleh..tak boleh!!!" dengan bahasa badan yang aggressive tuh...

actually chinese girl tu nak tukar bateri.. yang cashier tu pulak dah scan masuk dlm POS system..

kok ye pun jaga lah image beb...

sah sah chinese girl tu ty elok elok... yg ko melenting tu nape... malam tadi abg ko ngamuk ke?... kuh kuh kuh...

....aku pun apa lagi masuk jarum ah...

ha ha ha...

chinese girl tu bengang ar kan... sah sah dia dimalukan... chinese girl itu pun serang balik...

"saya kan ty baik baik... yang u marah i kenapa... i bayar tau... mana u punya manager... let me talk to him..." kecut dak cashhier tu.. tp stil marah kat chinese girl tuh...

sekali chinese girl tu serang lagi...mmg power ah ayat... (aku tambah lagi api... mana tak membara... aku ckp dorang ni may be tak well trained utk serve customer...)

sampai pekerja pakai bj seragam (house guard) datang...

.....

..................aku dah naik malas nak ke giant... meluat... service mmg bad... body language bab nak menggedik mmg power... terjongket jongket... tapi untuk customer yang bayar gaji dorang... bahasa badan mak aih... meluat... sengal pun ada... mana tak nya... pihak pengurusan giant hired utk satu shift bg house detective ramai... yang ko letak kat pintu masuk je wat pe... ronda ah dalam...kok ye pun takut org yang bawak beg ni amik barang... letak semua barang ngan sensorship.... aku mmg hangin ngan sistem macam nih....

elok lagi tesco... tak de pulak yg gedik aku nampak setakat nih...

tp itu lah kan... tesco ni bangsa israel yang punya... ye ke... betul ke?...

mydin pun ada gak sengal... dah beli barang dia kunci lak bungkusan plastik dengan pengikat khas... mende arrrrrrrrr... menyusah kan aku je... balik umah nak bukak bungkusan payah...

kalau org nak curi byk cara lain... dorang bukan sengal...

jj n tesco o far service mmg ok...

jj mahal ah... mark up tinggi tuh..

aku berani cakap tentang khidmat perkhidmatan ni sbb aku pernah kena marah n tegur dr customer n bos... n aku pernah gi training...

byk tempat watson ah paling best... tu..kat mid valley... pelbagai ragam... ada yang puji ada yang kutuk...

aku ingat lagi sherina chef wan... dia kalau beli barang kat watson... kalau jumpa aku kompem tegur aku...

bercerita hal service nih kan... ada sorang geng kat watson... dia lawan customer... selepas sesi kaunseling dengan bos dia berubah... training itu penting... so kalau nak keje dengan dunia ala ala begini... behave ur self... kalau tak blah arrrr....

tapi tu lah kan...

nak tukar bateri pun leh gaduh kat kaunter... ape arrr... tukar je lah... customer request pe... kalau tak boleh... jelaskan kenapa... baru customer paham...

macam aku... system kat watson mmg leceh... kalau nak tukar barang kena void semua...
then scan balik semua... "yes u may.. but we have to scan all over again...n if u dont mind to wait for our person in charge to handle this... "

"thank you n please come again"... itu wajib... senyum pun wajib... senyum plastik pun tak kisah... janji senyum...

huhu...dah biasa ma.....

bebudak yg baru masuk mmg tension keje kat sini.. ada yg separuh hari je...then bla...

yang lama... dah biasa... siap sengeh sengeh kat kaunter... so customer pun sng hati....

resepi laksa xillix


ada yang bertanya tentang resepi laksa yang aku buat... sbb tukang makan itu, beritahu adik ipar dia (adik aku lah tu... sibuk ty laksa aku jadik ke tidak..so... aku pas kan hp kepada tukang makan itu)...bahawa kuah laksa aku... "Perghh"...gitu ah... so...

resepinya ialah

6 ekor ikan kembung bersaiz sederhana
3 Bunga Kantan
seikat daun kesum yang aku beli kat Tesco...(he he he...skang kena boikot ah...)
7 keping Asam Keping (sesedap rasa tau...rasa kurang tambah ah lagi)

cili kering dan cili padi (sesedap pedas)yang telah dikisar dengan bawang besar berwarna kuning sebanyak 1 biji 1/2... dan 5 ulas bawang putih...udang kering...huhu...

***aku tak reti ah cemana nak bagi resepi... pandai pandai ah ye...

timun
daun salad
telur rebus
cili merah
bawang besar
limau kecil


ini semua di hiris... jullien nye potongan...

memula aku amik ikan kembung yang dah direbus dengan air dalam periuk...
asingkan isi dgn tulang
isi ikan aku tumbuk-letak tepi dulu
tulang n kepala ikan aku blend dengan air rebusan tadi-tapis... yang sarat barat tu aku buang ler... kang tercekik pulak mana yang tak dpat nak dikisar...

ok...

sekarang

air lebihan rebusan ikanan ituan...
janganan dibuangan...
he he he... ayat pelik lak
air lebihan rebus ikan tu jangan dibuang... guna balik...
dalam periuk yang dah ada air rebusan itu masukkan "cili kering dan cili padi (sesedap pedas)yang telah dikisar dengan bawang besar berwarna kuning sebanyak 1 biji 1/2... dan 5 ulas bawang putih...serta udang kering"
masukkan juga bunga kantan, daun kesum...serta asam keping...
biar hingga menggelegak...

kemudian masukkan isi ikan yg telah ditumbuk dan tulang ikan yang telah diblender

kemudian letakkan garam dan monosodium glutamat sesedap rasa...

letak garam sikit sikit..
rasa tak cukup tambah lagi...
sampai puas hati...

dah siap dah kuah...

laksa nye rebus sampai masak...

dah masak apa lagi hidang lah...

then makan lah bersama ulaman malaysia itu...
dah...

kalau tak reti dengan cara aku...
gi ah merayau kat google...
byk resepi...
cedok ah dari sana ye...
jgn cedok bulat bulat... combine lah mana mana resepi yang dijangkakan sedap...

Wednesday, 7 January 2009

Oven Temperature Conversion Table

aku ada oven..not fully utilized for baking purpose...

i m looking 4 the conversion

low
medium low
medium
medium hot
hot

so what are their reading for fahrenheit n celcius

huuuuurmmmmmm

lemah tol nak baca html... link aje lah...

http://www.allfoodbusiness.com/calculator.php


http://joannasfood.blogspot.com/2008/04/oven-temperature-conversion-chart.html

yey jadik!!!

"assalamualaikum"

"waalaikumsalamwbt .... jemputlah masuk... ini ada juadah nih... doughnut usaha tangga kejayaan..huhu"

alhamdulillah...syukur...jadik jugak donut aku... tp suami aku yg aku syg sgt tuh komplen gek.. katanya..."ada rasa pahit sikit"... lama sgt goreng kot...tak pon api kuat...

yey!!! jadik akhirnya... aku tau kat mana silap... tak mo ah cite...malu... he he he....

texture..soft... gebu...taste... erm.. a bit bitter as he told me... but ok... next time try lagi...api slow eh!!!

mc nor... akhirnya jadi jugak ella buat donat... erm.. nnt nak try buat cupcakes pulak... nak try guna oven yang ada nih... hadiah dari x - bos bos n eksekutip eksekutip ku di telekom malaysia... (tingkat 21 sayap selatan..revenue assurance)...

sebelum nih penah try buat cake chocolate guna oven nih... byk kali guna... tp hasil hampeh... so may be aku tak reti set suhu...sbb dia tak tempekkan bacaan suhu... dia tempek hot low..lower... very hot...gitu gitu arrr...





Tuesday, 6 January 2009

sekali lagi kesabaran ku diuji


uwaaa...uwaaa... airmata aku mengalir... aku menangis... sbb kereta suami aku tuh... uwaa uwaa uwaa... timing belt....itu timing belt sudah putus... uwaa uwaa... malas aku nak cite kat mana terjadi.. malu pulak kot kot salah sorang pembaca rambang di alam maya ini salah seorang yang menolong menolak kereta itu ke ketepian jalan... uwaaa uwaaa... cukup lah aku cerita kan aku nye hal aje... ngan anak anak.... selebihnya biarlah suami ku itu bercerita...

dengan hati yang penuh segan silu.. aku naiklah kereta adik suami aku...aka adik ipar aku lah aka adik suami aku aka adik ipar aku aka kamal.... kamal amik aku n anak anak bawak kami ke rumah dia di kajang... malam sikit selepas menjemput adik g si kacha... di hentian serdang, kamal dan keluarga hantar kami 3 beranak ke bt caves... bengkel tempat kerja suami adik aku aka adik ipar aku aka isa... huhu...malu seh... menyusahkan org je hidup nih ek.... dengan pertolongan isa...dia mendapat kan gan auto...utk tow kereta itu.... pergh dugaan....

setelah kamal menghantar kami 3 beranak dan bertemu semula dengan suami yang aku sayang sgt tuh... di bengkel isa kat batu caves... depan padang bola je bengkel kete tuh...(korang tau ke?)..isa pun memandu kereta wira nye WDD ... menuju ke ulu yam... sampai di ulu yam... aku tgk...beg pakaian takdek...alaaaaaaaaaaaahhhai beg pakaian tertinggal kat boot kereta kamal... suami yang aku syg sgt tuh... dengan penuh tension dan geram menyembunyikan perasaan marahnya terhadap aku... dia pun kol balik kamal...kamal yang ketika itu telah berada di jalan kuching terpaksa patah balik... ke batu caves... dan kami yang dah sampai kat ulu yam tuh... pun patah balik ke batu caves.. dan mendapatkan semula beg pakaian itu....

kompem sume bengang...atas kelalaian aku... adui...sekali lagi iman aku tercabar....

esoknya pepagi mak dah bising suh siap balik KL..jalan kelang lama... tak sempat suami aku yang aku syg sgt tuh amik gambar utk projek homestay nye... ha ha... bersiaplah kami... isa n angah n adriana n gmah ke pusrawi... aku..suami aku yang aku syg sgt tuh...mak n mak tam serta dua org cucu mak aku terus balik jalan kelang lama...

malamnya aku ke central jalan kelang lama... cari lampin pakai buang... aku bawak sikit je... mana nak tau kereta itu buat hal lak kan... pergh...

esoknya suami aku yang aku syg sgt tuh keluar ke medan mara jumpa kawan lama... malamnya kami ke puchong umah nuha naik kete mak aku... asalnya nak pinjam stroller... aleh aleh ajak nuha n family jenjalan sekali... family aku n family nuha gi jenjalan ke mid valley mega mall... adik aku nak cari kasut pengawas...kat central tak de saiz...

adik aku norazimah bersama haziq amirul haq


nuh fathullah n haziq amirul haq sambil diperhatikan oleh umi ha



haziq amirul haq dalam bas transnasional

memandangkan kereta belum siap... aku ajak suami aku balik melaka naik bas... bas transnasional... selepas suami aku mendapatkan taxi di melaka sentral utk isterinya dan anak anak...maka dengan hibanya aku melepaskan suami aku utk balik ke KL semula... gi batu caves tgk kete n amik kete... isa kata hari ini siap... huhu... baru jap tadi aku kol... tak siap lagi... kata isa... ondway... kesian suami aku yg aku syg sgt itu... bersendirian melihat isa n geng menggodak kereta nye... selalu nya aku akan menyibuk... ty itu ty ini...

tgl lah kami 3 beranak di melaka