Thursday, 5 March 2009

abc dan xyz berkata-kata

apabila X minta tolong, Y kata: X mempergunakan Y
apabila B minta tolong, C kata: B dalam kesusahan, jadi C kena tolong, D kena dikari

apabila M bg cadangan, N kata: M mengheret ke kancah masalah
apabila Q bg cadangan, R kata: Q bagus, S tak bagus

apabila D suka menolong, E kata: D suka menunjukkan bahawa diri D bagus sgt dan hebat sgt
apabila H suka menolong, G kata: baiknya hati budi si H, tidak diburukkan

apabila J minta jadi penjamin, K sanggup jadi penjamin
apabila L minta jadi penjamin, O kata: kenapa mesti dia

apabila Z isu kan persoalan, W akan point balik kat Z

G jadi buntu...G tak tau di mana letaknya kepentingan G dalam hidup E

apabila F utara kan pendapat, F bagus, dan P boleh RM, tapi apabila C berminat, P tak boleh RM atas dasar ketidakbolehpercayaan.

apabila XX dingin dengan KK, KK fail in communication
apabila XY dingin dengan PP, PP jalan kan tugas

apabila NN tamu, ajak gi kenduri, HH on je
apabila II temu, ajak, exploitasi namanya!!

kesimpulan:
orang situ dipandang negatif
orang sana dipandang positif

berpijak di bumi nyata!!!

------------------------------------------------------

semalam hari rabu... 4 mac 2009

aku, haziq amirul haq dan izz emir haq, pagi pagi dah bersiap nak ke klinik desa... pemeriksaan berkala untuk perkembangan izz emir haq dan haziq amirul haq.

nombor giliran: 1041 dan 1042

perjalanan dari rumah cukup memenatkan. berjalan kaki sambil menyorong izz emir haq dan memimpin tangan haziq amirul haq, ada yang menegur, "hei, i am going too, but seat already full...." ibu si poulo naik lori daaaa... "where is ur husband, outstation meh?" ha ha ha... selalu nya suami aku mesti ada kalau ada pemeriksaan berkala anak anak...

minggu ni aku kena pergi jugak walaupun dia tak de... dah dua minggu tertangguh... kang tak pasal pasal kena balun ngan jururawat masyarakat ituh!!!

dalam proses mendapatkan rawatan dan pemeriksaan, anak anak tidak meragam...

cuma selepas izz emir haq di suntik, dia meragam... n tercabar kewibawaan aku mengendalikan anak anak...

perjalanan pulang mmg tercabar, dengan stroller yang perlu di tolak, tangan haziq yang perlu dipimpin, dan izz yang merengek di bahu aku...

akhirnya ... aku masih boleh laksana kan itu semua tanpa dia...

orang lain lagi susah kan!!!

1 comment:

  1. semoga berterusan menjadi ibu mithali, xillix..

    ReplyDelete