Friday, 13 February 2009

cerita-cerita semalam

ayah haziq amirul haq:
pagi pagi lagi telah bersiap nak pergi ke MSDC... ada kelas belajar bawak motor... B Full... balik rumah mengomel... membebel kat aku mengatakan tempat tuh service lambat.. dan servis tahapa hapa...

ha ha ha.. aku gelak...

dulu masa ina ada keje kat sana.. tak nak belajar... ada org dalam tentu akan di layan tip top kan... ha rasa kan... azab menuggu giliran lah... azab belajar di tengah panas...

time aku dulu... ko bising suh report kat pentadbiran kisah pengajar aku yang ajar aku tuh... .(sampai skang tak de lesen lagi ... huhu...). kisah pengajar yang amik aku lambat dan banyak soal pulak bila nak hantar aku balik rumah... apa punya pengajar daaa....

kisah haziq amirul haq:

hari rabu kan haziq amirul haq pergi klinik.. selepas aku bagi haziq amirul haq makan ubat... dia lena... kemudian dia batuk batuk dan muntah... malam pun begitu... habis cadar kat rumah aku utk 2 hari... asyik bertukar ganti... ingatkan itu tanda yang bagus... bila muntah segala kahak akan di discaj keluar...

semalam lepas bagi makan ubat... haziq amirul haq muntah lagi.... banyak... lenjun baju aku... lenjun dengan muntah muntah... petang pun haziq amirul haq muntah muntah lagi... bawak ke malam... dalam satu hari 5 kali haziq amirul haq muntah... bantal peluk aka bantal busuq dia pun terpalit dengan muntah...

aku jadi tak keruan... risau... ayah dia pulak lepas belajar motor...terus siap siap nak ke office... nasib baik internet leh ym...ym dgn ayah nya suruh belikan vitagen..

kenapa vitagen?... dalam minuman berkultur jenama vitagen ni ada bacteria yang berguna... untuk membantu proses penghadaman... more info korang leh cari sendiri thru engine surfing ya!!!

tapi kan ayah haziq amirul haq... aku dah agak dia mesti tak beli.. sebab aku dah terambil duit dalam wallet dia.. gegegegege.... yang tinggal note RM 1 beberapa keping...

malam selepas solat maghrib ayah haziq amirul haq pergi tesco beli barang dapur sekali dengan vitagen....

so aku list kan senarai barang yang perlu di beli... aku list kan sekali Gripe Water dan juga Zentel...




kenapa zentel?... zentel ni jenama untuk ubat cacing

petang
semasa haziq amirul haq muntah buat kali ke-3... aku buntu tak tau nak buat apa... aku jenuh cari kat internet tentang alahan ubat/medicine allergic... kadang kadang kanak kanak pun ada alahan terhadap ubat... tetiba aku teringat coklatubatbatuk... masa haziq amirul haq muntah muntah n cirit akhir tahun 2007 dan raya aidil fitri 2007 dulu coklatubatbatuk ada sarankan suruh ambil ubat cacing... mmg berkesan... tapi harus di ingat pengambilan nya hanya sekali satu tahun... tahun ni haziq amirul haq belum di beri ubat cacing... bulan 10 2008 semasa buat pemeriksaan berkala dengan pihak klinik desa... mereka ada berikan haziq amirul haq tablet ubat cacing... tapi haziq amirul haq hisap sikit je... then dia buang tablet tu... so semalam aku bagi lah dia yang jenis syrup... tak sampai 5 minit dia muntah balik... kena beli lagi nih... sebab tak masuk perut kan..dah muntah balik...selambak keluar... jenuh si ibu...



kadang kadang cacing yang berada dalam usus menyebabkan kita sakit perut, hilang selera makan dll.



kenapa Gripe Water?...

Gripe water is a home remedy for infants with colic, gastrointestinal discomfort, teething pain, reflux and other stomach ailments.

so selepas haziq amirul haq muntah kali ke 5 aku pun bagilah Gripe Water...10 ml... di susuli dengan air minuman berkultur jenama vitagen dengan perisa asli...

alhamdulillah.. tiada lagi muntah sehingga ke pagi ini...

namun batuk masih bersisa...

kisah aku:
setelah mendapat tahu tentang sesuatu, aku terus jadi down.. tak de semanagat nak buat kerja... even aku housewife aku tetap seorang pekerja... ngeh ngeh ngeh

kisah izz emir haq:

sejak dah dapat kaki (duk dlm walker)... dah pandai mengamuk tak mo baring lagi... adik jangan ngengada ye.. hanya waktu ibu sibuk di dapur sahaja kamu akan duduk dlm walker tau!!!

6 comments:

  1. alahai.. smoga cepat sembuh ya haziq..bab2 sakit ni besanya si ibu lah yg paling sibuk dan tak tidur malam.. sabar yer xillix

    ReplyDelete
  2. cian kat haziq.. mesti lemah je badan asyik muntah2 nie...

    eh.. si adik dah boleh naik walker ke.. abg amsyar tak suke naik walker.. merayap je la kat lantai.

    si ibu ada berita baru.. jeng..jeng..jeng..

    si ayah dah nak amik lesen B full.. tak lama lagi naik moto awie la ye..

    ReplyDelete
  3. Salam... mana pg shout box nyer..? dh invisible plak..? nk tanya BG yg ko suka tu mcm yg skrg ni ker atau mcm yg sebelum ni,,, yg kaler ceklat tu...?

    ReplyDelete