hari ini tukang masak berkerja keras di dapur. bekerja keras demi perut-perut yang perlu diisi... hari ini tukang masak masak lauk gulai nanas ikan masin... tukang masak beli nanas di pasar malam kat ayer keroh dengan harga sebiji RM1.70... ikan masin dari jenis ikan kurau juga dibeli di pasar malam yang sama... sekeping je beli... yang sekeping itu berharga RM2.90...
wah... lapo balik bila tengok gambar itu... uit... "jaga jaga cik sabariah"... kawalan makanan perlu dipantau...
resepi nya mudah aje...
bahan bahan:
bawang kecil (kalau tak mo pun ok.. lagi nyengat), cili api segenggam dikisar bersama 1 inci kunyit hidup dan juga santan segera brand ayam brand (aku tambah secawan air)...
ikan masin (ikan kurau ... kalau tak de sepat pun boleh)
nanas sebiji (kalau malas nak kupas n banyak sgt duit tuh kan beli nanas dlm tin)
kemudian tuangkan kesemua yang telah dikisar ke dalam periuk... masukkan ikan masin dan nanas... api nak perlahan ek!!! kacau ye... rasa kurang masin tambah garam.. nak tambah rasa... buh ar AJI.... sebetolnya monosodium glutamat...dah didih... hidang...
***ikan masin rendam dulu ye.... dalam 15 minit
***nanas tu pulak aku (panggil apa ek...) erm.. erm... aku layurkan (masuk dlm periuk yang ada air n biar didih...then toskan...)
tukang masak masakmenu asas yang lain juga iaitu ayam goreng berempah... dan juga sup ayam sepesel utk anak tukang masak...
pagi tadi tukang masak bersama anak lelaki nya makan lempeng cicah sambal... sedap....
korang tau ke lempeng tu apa?...
resepi lempeng ni tukang masak alter sikit resepinya memandangkan susu tak de tukang masak gantikan santan...dan ditambah sebiji telur... dikisar bersama dengan tepung gandum dan air...
lempeng bukan susah no nak buat!!!
<<>>
ok lah hari ini dengan penuh tekad aku nak isi borang cikgu ganti n nak kol JTR... aku lupa password da...bye
ok lah hari ini dengan penuh tekad aku nak isi borang cikgu ganti n nak kol JTR... aku lupa password da...bye
No comments:
Post a Comment