inti popia goreng cik Jillian de Jill - yang ni guna kentang |
lobak merah |
lobak merah lagi |
kentang dipotong dadu - selalu guna TAUGEH hari ini aku ganti kentang |
bawang besar kuning |
lobak merah - lupa pulak nak snap kacang panjang |
kemaskini : 31 disember 2012
RESEPI POPIA GORENG JDJ
(untuk 70-80 gulung)
kulit popiah (saya guna brand KG aje)
1 labu bawang kuning
1/2 - 1 kg kacang panjang (patong kecil kecil); bergantung - kalau suka letak lebih - kalau tak suka kurangkan
3/5 batang lobak merah (bergantung kepada saiz; kalau besar 3 batang cukup) - potong julienne
1 mangkuk sederhana taugeh(agak agak je - kalau nak letak banyak pun ok; bergantung)
*alternatif taugeh boleh letak kentang yang di potong dadu dalam 5 - 7 biji
udang geragau / daging lembu kisar (jenama Ramly) / daging ayam kisar (jenama Ramly jugak)
*kalau udang geragau saya letak dalam satu mangkuk kecil
*kalau daging kisar saya letak lebih kurang 300 gram....
garam / msg / secukup rasa / lada hitam / lada sulah- terpulang
cara masak :
1. tumis bawang kuning bersama udang geragau / daging (ayam/lembu)
2. masukkan kacang panjang yang telah di potong kecil, kemudian masukkan lobak merah di potong secara julienne, kemudian masukkan garam / msg / secukup rasa / lada hitam / lada sulah ikut citarasa masing masing.
#kalau guna kentang, tumis awal bersama dengan udang geragau / daging (ayam/lembu)
3. masukkan taugeh paling akhir...
then tapis dulu... bagi air atau minyak keluar... then gulung then goreng...
cenggitu lah...
kulit popiah ~ brand KG |
letakkan inti ~ saya tak suka sengkuang |
gulung cara saya ; terpulang kepada masing masing bagaimana nak gulung |
tepung + air = gam :) |
sedia untuk di goreng!!! |
sedia untuk dimakan |
oh yea.. saya masih tak pandai lagi buat sos nye... so saya beli yang dah siap aje... tak pun... guna je cili sos biasa (saya suka brand heinz) tambah air panas dengan gula sedikit + dengan bawang putih yang di titik...
#saya baru nak belajar, kalau ada resepi yang lagi best, sila lah kongsi... ini resepi sendiri...
No comments:
Post a Comment